Skip to main content

Harissa - ketchup for viderekomne

Heit og herlig!
Dette er den nye ketchupen og et botemiddel mot alle kjedelige barnevennlige middager. Harissa er opprinnelig laget på paprika og /eller chili, hvitløk, krydder og olje og har sin opprinnelse i Nord-Afrika. Jeg har laget min egen lav FODMAP vairant, og jazzet den opp med litt tomater og en skvett hvitvin for å få den rette balansen mellom smaker - det funker! Bland den med majones for en fantastisk dip til ovnsstekte poteter. Kjempegodt på burger! Bruk den også som smakstilsetning i gryter og supper. Et tynt lag på brødskiva under speilegget gir helt nye frokostopplevelser. Bare fantasien som setter grenser, altså. Du kan selvsagt velge styrkegraden - det er bare å justere chilimengden - men hele poenget her er at den skal være heit. Jeg brukte tørkede, knuste chili med frø, og en teskje ble helt perfekt sterkt til denne runden. Prøv deg frem, det er stor forskjell på chili. Jeg brukte spisse, søte paprika her, men det er lettere med vanlig da det er mer kjøtt på dem.

Harissa

2 store, røde paprika
6-8 soltørkede tomater, kokt myke eller på olje
2 ss hvitløksolje
Salt og pepper
1 ts cumin
1 ts korianderfrø
Olivenolje
0,5 dl hvitvin
1 ts sukker

Sett ovnen på grill. Del og rens paprikaen, gni inn med olje og legg på et bakebrett. Sett under grillen i ca 5-10 minutter, følg med. Skinnet skal bli ganske svart, men pass på så ikke du har full utrykning fra brannvesenet. Ta ut og legg i en plastpose til avkjøling. Når de er lunkne, kan du nokså lett rive av skinnet.


Ha paprika, tomater, hvitløksolje, malt krydder, salt, pepper, hvitvin, sukker og ca. 2 ss olivenolje i en kjøkkenmaskin og kjør til en glatt masse. Du må sikkert skrape ned fra kantene underveis, og hvis det ikke kjører skikkelig, tilsett litt mer olje. Ha den ferdige sausen på glass, den holder seg lenge i kjøleskap. 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...