Skip to main content

Harissa - ketchup for viderekomne

Heit og herlig!
Dette er den nye ketchupen og et botemiddel mot alle kjedelige barnevennlige middager. Harissa er opprinnelig laget på paprika og /eller chili, hvitløk, krydder og olje og har sin opprinnelse i Nord-Afrika. Jeg har laget min egen lav FODMAP vairant, og jazzet den opp med litt tomater og en skvett hvitvin for å få den rette balansen mellom smaker - det funker! Bland den med majones for en fantastisk dip til ovnsstekte poteter. Kjempegodt på burger! Bruk den også som smakstilsetning i gryter og supper. Et tynt lag på brødskiva under speilegget gir helt nye frokostopplevelser. Bare fantasien som setter grenser, altså. Du kan selvsagt velge styrkegraden - det er bare å justere chilimengden - men hele poenget her er at den skal være heit. Jeg brukte tørkede, knuste chili med frø, og en teskje ble helt perfekt sterkt til denne runden. Prøv deg frem, det er stor forskjell på chili. Jeg brukte spisse, søte paprika her, men det er lettere med vanlig da det er mer kjøtt på dem.

Harissa

2 store, røde paprika
6-8 soltørkede tomater, kokt myke eller på olje
2 ss hvitløksolje
Salt og pepper
1 ts cumin
1 ts korianderfrø
Olivenolje
0,5 dl hvitvin
1 ts sukker

Sett ovnen på grill. Del og rens paprikaen, gni inn med olje og legg på et bakebrett. Sett under grillen i ca 5-10 minutter, følg med. Skinnet skal bli ganske svart, men pass på så ikke du har full utrykning fra brannvesenet. Ta ut og legg i en plastpose til avkjøling. Når de er lunkne, kan du nokså lett rive av skinnet.


Ha paprika, tomater, hvitløksolje, malt krydder, salt, pepper, hvitvin, sukker og ca. 2 ss olivenolje i en kjøkkenmaskin og kjør til en glatt masse. Du må sikkert skrape ned fra kantene underveis, og hvis det ikke kjører skikkelig, tilsett litt mer olje. Ha den ferdige sausen på glass, den holder seg lenge i kjøleskap. 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs