Skip to main content

Luksus laksegrateng med parmesan og basilikum

Hellstrøm, go home

Fiskegrateng er ikke fiskegrateng. Du kan jo kjøpe en ferdig i butikken, men hvis du som jeg synes livet er for kort til å spise middelmådig mat, kan du lage en selv på bare 20 minutter mer. Dette er en sinnsykt god fiskegrateng, en du kan servere til fest. Eller til hverdag, så blir det fest likevel.

Luksus laksegrateng

500 gram laksefilét, i små terninger
2 egg, pisket
1 løk, grovhakket
1 fedd hvitløk, presset
2 ss matfett (smør, eller smult/kokos hvis du spiser melkefritt)
1/2 boks kokosmelk (ikke light) eller ca 2 dl matfløte
1-2 ss hvetemel (maizena om du spiser glutenfritt)
Parmesan
En neve basilikum, hakket
Salt og pepper
Revet muskatnøtt
2 dl halvkokt pasta (evt glutenfri)

Masse fisk, masse gode smaker

Sett ovnen på 180 grader. Fres løk og hvitløk i fett til det er mykt, tilsett mel og spe med kokosmelk/fløte mens du rører. Når det har tyknet, tilsett salt, pepper og muskat. La avkjøle mens du kutter laksen i små terninger og koker pasta. Visp egg inn i sausen, rør inn laksen og hakket basilikum . Ha over i en form, riv over parmesan og sett i ovnen i ca 35-40 minutter, til overflaten er gylden. Spis med en grønn salat, og prøv å ikke forspise deg. Hvis du lager dobbelt porsjon, kan du fryse halvparten, og vips -  så har du kjapp hverdagsmiddag neste uke.

Hvis du dropper parmesanen, bruker kokosmelk (ja, det funker helt supert) og kokosfett, blir den melkefri. Det går veldig fint.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs