Skip to main content

Luksus laksegrateng med parmesan og basilikum

Hellstrøm, go home

Fiskegrateng er ikke fiskegrateng. Du kan jo kjøpe en ferdig i butikken, men hvis du som jeg synes livet er for kort til å spise middelmådig mat, kan du lage en selv på bare 20 minutter mer. Dette er en sinnsykt god fiskegrateng, en du kan servere til fest. Eller til hverdag, så blir det fest likevel.

Luksus laksegrateng

500 gram laksefilét, i små terninger
2 egg, pisket
1 løk, grovhakket
1 fedd hvitløk, presset
2 ss matfett (smør, eller smult/kokos hvis du spiser melkefritt)
1/2 boks kokosmelk (ikke light) eller ca 2 dl matfløte
1-2 ss hvetemel (maizena om du spiser glutenfritt)
Parmesan
En neve basilikum, hakket
Salt og pepper
Revet muskatnøtt
2 dl halvkokt pasta (evt glutenfri)

Masse fisk, masse gode smaker

Sett ovnen på 180 grader. Fres løk og hvitløk i fett til det er mykt, tilsett mel og spe med kokosmelk/fløte mens du rører. Når det har tyknet, tilsett salt, pepper og muskat. La avkjøle mens du kutter laksen i små terninger og koker pasta. Visp egg inn i sausen, rør inn laksen og hakket basilikum . Ha over i en form, riv over parmesan og sett i ovnen i ca 35-40 minutter, til overflaten er gylden. Spis med en grønn salat, og prøv å ikke forspise deg. Hvis du lager dobbelt porsjon, kan du fryse halvparten, og vips -  så har du kjapp hverdagsmiddag neste uke.

Hvis du dropper parmesanen, bruker kokosmelk (ja, det funker helt supert) og kokosfett, blir den melkefri. Det går veldig fint.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...