Skip to main content

Ovnsbakte cherrytomater - magi som lager seg selv!

Min nye dille - og din?
Disse tomatene er en matopplevelse som forandrer livet til det bedre. Du kommer til å stirre vantro inn i kjøleskapet og lure på hvor de ble av.. i hvert fall hvis du er like glad i tomater som meg. Problemet for oss som bor i Norge og er glade i tomater, er at tomatene ofte er litt smakløse. I hvert fall hvis du noen gang har spist tomater dyrket i Hellas.. Det er her trikset med ovnsbaking kommer inn. Det forvandler litt tamme cherrytomater til små bomber av smak og nytelse - alt mens du ligger og sover! Oppskriften har jeg lært av Nigella Lawson, fra hennes supre kokebok "Nigella Express".
  
Slik gjør du:

Tomatene lager du sent på kvelden. Skyll to pakker cherrytomater, og kutt dem i to. Legg dem med skinnsiden ned på en stekeplate. Ha på pepper og salt, litt olivenolje og et generøst dryss med dine tørkede yndlingsurter. Jeg pleier å bruke timian eller oregano. Sett tomatene inn midt i ovnen, og sett den på 250 grader. Når ovnen er helt varm, skrur du den av (ikke åpne!) og lar tomatene stå til dagen etter. Det kan være lurt å la lyset stå på i ovnen, så man ikke glemmer dem bort og først finner dem igjen etter et par dager idet du skal bake en kake ;-)

Før steking
Dagen derpå - klare til innsats
Ovnsbakte tomater bruker jeg mest som ingrediens i salater med vinaigrette dressing, men de gjør seg også utrolig godt sammen med speilegg til frokost eller på brødskiva. Har du prøvd tomater på leverpostei? Overraskende godt.

Digg til speilegg!

Digg til leverpostei!
Helt nylig har disse tomatene også vist seg helt overlegne som ingrediens i en pimpet og helt vanvittig god versjon av min lav FODMAP tomatsuppe (Oppskrift kommer!).

De ferdige tomatene kan oppbevares i kjøleskap i mange dager, og de kan til og med fryses. Så får du ånden over deg, kjøp et helt lass med tomater og gjør deg selv en tjeneste med ferdig ovnsbakte tomater på lur til søndagsfrokoster eller salatlunsjer fremover.

Små bokser passe til lunsjsalaten kan fryses og tas med frosne på jobb. Tiner til lunsj!
Nå er norske cherrytomater i sesong, og da er de på sitt beste. Hvis du ser etter tomater fra Miljøgartneriet, får du mat som er dyrket etter best praksis prinsipper - noe som dessverre er en sjeldenhet i matproduksjon. De bruker spillvarme fra omkringliggende industri for å varme opp drivhusene sine, og bruker bare biologisk bekjempelse for skadedyr. Tomatene er dermed dyrket uten bruk av sprøytemidler, og er et mye bedre valg, både for miljø og helse. 

Gode tomater fra en veldig bra matprodusent

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...