Skip to main content

Småspising mellom måltidene?


Ikke noe småspising mellom måltidene - det ødelegger appetitten! Eller? Misforstå meg rett - sultne barn spiser bedre enn halvmette, men kanskje kan litt strategisk småspising av og til være et bra triks for å sikre et bedre kosthold for barna?


I en ideell verden hadde mine barn spist linsesuppe, villfisk og store mengder grønnsaker med god appetitt og med den største selvfølgelighet. Men hvis jeg spør dem hva de vil ha til middag, er svaret uten unntak: Pannekaker og pizza. Det går selvsagt an å gjøre slik mat helt OK, (se oppskrift på bedre pannekaker og pizza i linkene her) men den store variasjonen blir det ikke. Og ei heller blir det mye av det vi alle bør spise mer av, som fisk, grønnsaker, bær og nøtter. Det er da småspisingen kan være et triks. For ofte er det også slik at når vi har satt oss ned for å spise, er det sjelden barna mine har ro i rumpa til å sitte ned og spise seg mette, selv om de er sultne. Det slukes et par biter, og dermed gjør maur i buksa og lopper i blodet seg gjeldende. Eventuelt er maten ikke helt etter barnas preferanser, og det blir motvillig bare smakt, før de kunngjør at de er mette. Og en halv time etter middag hører jeg: Mamma, jeg er sulten.


Det er da jeg trekker frem skåler med oppskårne grønnsaker, bær og nøtter. Og lar dem drive med sitt, mens de jevnlig tar turen innom kjøkkenet for å snoke cherrytomater, noen mandler, bær eller eplebåter en liten stund etter middag. Og det tror jeg er helt innafor. Men du - det er smart å sette frem grønnsakene rett før maten også, om barna er sultne og maser om mat. 


 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...