Skip to main content

Surdeigsloff av spelt



I hverdagen går det mest i halvgrove surdeigsbrød her i huset. Men med sommer kommer lange kvelder med reker, hvite viner og godt tilbehør. Eller fiskesuppe.. Da trenger vi loff! Og loff kan lages med speltsurdeig. Og det blir helt fantastisk godt! Saftig, smakfullt og tusen reiser bedre enn noe du kan kjøpe for penger. Når du kun bruker siktet mel går hevingen noe fortere enn med grovt mel, og loffen kan fint lages uten noen større fordeig. 2-3 spiseskjeer starter med god futt i og ca. 5 + timers heving gjør susen. Denne loffen er bakt i en liten jerngryte, og har du ikke prøvd det ennå, anbefaler jeg det på det sterkeste. Da får du perfekt heving og fin og sprø skorpe. PS - loppemarkeder er supre for å finne fine, små jerngryter til å steke i!

Du kan også bruke vanlig brødform, eller en type keramisk form. Følg samme fremgangsmåte for steking, men formen må da smøres, og ikke forvarmes.

Loff, 1 stk 

3,5 dl lunkent vann
Ca. 450 gram siktet speltmel (+ litt til knaing)
10 gram salt
2-3 ss surdeigsstarter
2 ss olivenolje (kan sløyfes)
1 pisket egg og valmuefrø til pynt

Bland sammen vann og mel. Dekk med med en plastpose og la stå i mellom 30 minutter og en time. Dette "ventetrinnet" kalles autolyse. Her får vannet trenge inn i melet, og sørge for en optimal konsistens og smak på den ferdige loffen. Etter autolysen kan du se at deigen har endret konsistens - den har blitt merkbart mye seigere. Tilsett så salt, surdeigsstarter og eventuelt olje, og kna deretter inn litt mer mel til deigen blir så fast at den slipper bollen. Du skal bare få deigen fast, du trenger ikke kna deigen lenge.

Før autolyse

Etter autolyse. Deigen har blitt fin og seig!
Jeg bruker en hanske når jeg knar, så slipper jeg å få deig under neglene..
Dekk til med plast og sett til heving i romtemperatur i 5-8 timer. Da skal den ha hevet godt, og antakelig se mer klissete ut enn sist du så på den.Bruk en deigskrape eller slikkepott og skrap ned fra kantene, mens du bretter innover deigen i bollen. Nå vil noe av gassen som har dannet seg i deigen komme ut, og deigen siger litt sammen. Det er slik det skal være. Sett ovnen på 250 grader, og sett gryten inn i ovnen. Når ovnen har nådd 250 grader, tar du gryta ut, skraper deigen over i gryta, pensler med egg og strør på valmuefrø. Sett gryta inn i ovnen med lokk på, og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned til 180 grader og stek videre i 30 minutter til. La avkjøle på rist, under et kjøkkenhåndkle. 

Comments

  1. Fantastisk oppskrift, bar synd at brøet sitter døn fast i gryta!

    ReplyDelete
  2. Kan man ha den i kjøleskapet over natten?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det kan du godt prøve. Men la den få romtemperatur og begynne å heve igjen før du steker, ellers blir det flatt :-)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Kan man steke det på brett istedenfor gryte?

    ReplyDelete
  4. Bruk bakepapir, så sitter det ikke fast👍

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...