Skip to main content

Surdeigsloff av spelt



I hverdagen går det mest i halvgrove surdeigsbrød her i huset. Men med sommer kommer lange kvelder med reker, hvite viner og godt tilbehør. Eller fiskesuppe.. Da trenger vi loff! Og loff kan lages med speltsurdeig. Og det blir helt fantastisk godt! Saftig, smakfullt og tusen reiser bedre enn noe du kan kjøpe for penger. Når du kun bruker siktet mel går hevingen noe fortere enn med grovt mel, og loffen kan fint lages uten noen større fordeig. 2-3 spiseskjeer starter med god futt i og ca. 5 + timers heving gjør susen. Denne loffen er bakt i en liten jerngryte, og har du ikke prøvd det ennå, anbefaler jeg det på det sterkeste. Da får du perfekt heving og fin og sprø skorpe. PS - loppemarkeder er supre for å finne fine, små jerngryter til å steke i!

Du kan også bruke vanlig brødform, eller en type keramisk form. Følg samme fremgangsmåte for steking, men formen må da smøres, og ikke forvarmes.

Loff, 1 stk 

3,5 dl lunkent vann
Ca. 450 gram siktet speltmel (+ litt til knaing)
10 gram salt
2-3 ss surdeigsstarter
2 ss olivenolje (kan sløyfes)
1 pisket egg og valmuefrø til pynt

Bland sammen vann og mel. Dekk med med en plastpose og la stå i mellom 30 minutter og en time. Dette "ventetrinnet" kalles autolyse. Her får vannet trenge inn i melet, og sørge for en optimal konsistens og smak på den ferdige loffen. Etter autolysen kan du se at deigen har endret konsistens - den har blitt merkbart mye seigere. Tilsett så salt, surdeigsstarter og eventuelt olje, og kna deretter inn litt mer mel til deigen blir så fast at den slipper bollen. Du skal bare få deigen fast, du trenger ikke kna deigen lenge.

Før autolyse

Etter autolyse. Deigen har blitt fin og seig!
Jeg bruker en hanske når jeg knar, så slipper jeg å få deig under neglene..
Dekk til med plast og sett til heving i romtemperatur i 5-8 timer. Da skal den ha hevet godt, og antakelig se mer klissete ut enn sist du så på den.Bruk en deigskrape eller slikkepott og skrap ned fra kantene, mens du bretter innover deigen i bollen. Nå vil noe av gassen som har dannet seg i deigen komme ut, og deigen siger litt sammen. Det er slik det skal være. Sett ovnen på 250 grader, og sett gryten inn i ovnen. Når ovnen har nådd 250 grader, tar du gryta ut, skraper deigen over i gryta, pensler med egg og strør på valmuefrø. Sett gryta inn i ovnen med lokk på, og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned til 180 grader og stek videre i 30 minutter til. La avkjøle på rist, under et kjøkkenhåndkle. 

Comments

  1. Fantastisk oppskrift, bar synd at brøet sitter døn fast i gryta!

    ReplyDelete
  2. Kan man ha den i kjøleskapet over natten?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det kan du godt prøve. Men la den få romtemperatur og begynne å heve igjen før du steker, ellers blir det flatt :-)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Kan man steke det på brett istedenfor gryte?

    ReplyDelete
  4. Bruk bakepapir, så sitter det ikke fast👍

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs