I hverdagen går det mest i halvgrove surdeigsbrød her i huset. Men med sommer kommer lange kvelder med reker, hvite viner og godt tilbehør. Eller fiskesuppe.. Da trenger vi loff! Og loff kan lages med speltsurdeig. Og det blir helt fantastisk godt! Saftig, smakfullt og tusen reiser bedre enn noe du kan kjøpe for penger. Når du kun bruker siktet mel går hevingen noe fortere enn med grovt mel, og loffen kan fint lages uten noen større fordeig. 2-3 spiseskjeer starter med god futt i og ca. 5 + timers heving gjør susen. Denne loffen er bakt i en liten jerngryte, og har du ikke prøvd det ennå, anbefaler jeg det på det sterkeste. Da får du perfekt heving og fin og sprø skorpe. PS - loppemarkeder er supre for å finne fine, små jerngryter til å steke i!
Du kan også bruke vanlig brødform, eller en type keramisk form. Følg samme fremgangsmåte for steking, men formen må da smøres, og ikke forvarmes.
Loff, 1 stk
3,5 dl lunkent vann
Ca. 450 gram siktet speltmel (+ litt til knaing)
10 gram salt
2-3 ss surdeigsstarter
2 ss olivenolje (kan sløyfes)
2 ss olivenolje (kan sløyfes)
1 pisket egg og valmuefrø til pynt
Bland sammen vann og mel. Dekk med med en plastpose og la stå i mellom 30 minutter og en time. Dette "ventetrinnet" kalles autolyse. Her får vannet trenge inn i melet, og sørge for en optimal konsistens og smak på den ferdige loffen. Etter autolysen kan du se at deigen har endret konsistens - den har blitt merkbart mye seigere. Tilsett så salt, surdeigsstarter og eventuelt olje, og kna deretter inn litt mer mel til deigen blir så fast at den slipper bollen. Du skal bare få deigen fast, du trenger ikke kna deigen lenge.
Før autolyse |
Etter autolyse. Deigen har blitt fin og seig! |
Jeg bruker en hanske når jeg knar, så slipper jeg å få deig under neglene.. |
Dekk til med plast og sett til heving i romtemperatur i 5-8 timer. Da skal den ha hevet godt, og antakelig se mer klissete ut enn sist du så på den.Bruk en deigskrape eller slikkepott og skrap ned fra kantene, mens du bretter innover deigen i bollen. Nå vil noe av gassen som har dannet seg i deigen komme ut, og deigen siger litt sammen. Det er slik det skal være. Sett ovnen på 250 grader, og sett gryten inn i ovnen. Når ovnen har nådd 250 grader, tar du gryta ut, skraper deigen over i gryta, pensler med egg og strør på valmuefrø. Sett gryta inn i ovnen med lokk på, og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned til 180 grader og stek videre i 30 minutter til. La avkjøle på rist, under et kjøkkenhåndkle.
Fantastisk oppskrift, bar synd at brøet sitter døn fast i gryta!
ReplyDeleteKan man ha den i kjøleskapet over natten?
ReplyDeleteJa, det kan du godt prøve. Men la den få romtemperatur og begynne å heve igjen før du steker, ellers blir det flatt :-)
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteKan man steke det på brett istedenfor gryte?
ReplyDeleteBruk bakepapir, så sitter det ikke fast👍
ReplyDelete