Skip to main content

Kan jeg fryse surdeigsstarteren?

Visste du at i Stockholm finnes det surdeigshotell, hvor starteren kan holdes frisk og glad mens du er på ferie? Når man først er hektet på surdeigbaking og har en super starter, er det lite fristende å la den stå i kjøleskapet og mugne over sommeren.. Men da finnes det en annen mulighet!

Bakt med starter gjenoppstått fra det iskalde
Mange har spurt meg om surdeigsstarteren tåler frysing. Det kunne jo være greit å la dette nye, litt krevende og enda mer givende familiemedlemmet ligge i fryseren når man er på ferie. Til nå har svaret vært: jeg er ikke sikker...

Hittil har Hjørdis fått være med hver gang jeg har vært borte mer enn en uke, både fordi jeg vokter min fantastiske starter med stor innsats, og fordi jeg uansett har trengt å bake på ferie for å holde meg frisk.

Men - min lange erfaring med kulturer av gjær og bakterier i lab-arbeid, har sagt meg at det skal være helt uproblematisk å putte starteren i fryseren når man drar på ferie. Det er jo slik man jobber med kulturer på lab. Man putter "avleggere" av dem i fryseren, for alltid å kunne ha en kilde til nye, friske kulturer til dyrking. Bakterier og gjær dør ikke i fryser, de bare går i dvale. For å kunne gi et godt svar, og forhåpentligvis i tide til ferien, har jeg gjort det man gjør i forskning: Et eksperiment. Slik gikk det:


 Jeg la en liten dose surdeig i et glass og puttet i fryseren. Etter er par uker tok jeg den frem, lot den tine, og matet den godt opp. Etter fem timer på kjøkkenbenken så den slik ut!


Så da var det bare å gå i gang. Jeg satte en deig til dette brødet sent på kvelden, og lot det heve over natt. Deigen hevet kjempefint! Learning by doing...

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...