Etter at jeg la om til lav FODMAP kosthold har jeg savnet belgvekster, men jeg har begynt å prøve meg forsiktig frem. Det er jo så mye godt å lage med bønner, linser og erter! I tillegg er de et supert vegetaralternativ, de er billige og de er miljøvennlige. De krysser rett og slett av i alle de riktige rutene. Kikerter er en av de varianter som fungerer i små mengder. Og av kikerter kan man blant annet lage hummus!
Hummus har sin opprinnelse i Midtøsten, og lages tradisjonelt med kikerter, tahini (sesamfrøpasta) hvitløk, sitron og olivenolje. De fleste andre, vestlige land har for lengst oppdaget denne kulinariske og ernæringsmessige skatten av en matrett, og går du i supermarkeder i Storbritannia eller USA finner du hylle opp og hylle ned med hummus i alle mulige vaianter. På tide at det kommer mer av dette i butikkene her også, men det går litt tregt. Da er det fint å vite at hummus er en smal sak å lage selv. Dette er lav FODMAP varianten av min tidligere yndlingshummus fra Jamie Olivers første kokebok, og den er like god, minst! Husk bare på å begrense mengdene (Monash appen sier 42 gram kikerter), og å prøve deg frem da det ikke skal særlig mye kikerter til før magen kan slå seg vrang.
Hummus
1 boks kikerter, skylt og avrent (da får du bort FODMAP som lekker ut i vannet)
1-2 ss hvitløksolje
1-2 ts sesamolje
Chilipulver etter smak
1 ts nymalt cumin
Litt sitronsaft (og eventuelt litt sitronskall om du ønsker sterkere smak, må da være økologisk)
Ca 4 ss extra virgin olivenolje
Salt og pepper, etter smak
Sleng alt i en food prosessor eller stavmikser, og kjør i vei til du har en jevn masse. Det er mulig du må ha i litt vann for å få massen til å blandes ordentlig, men pass på at den ikke blir vassen. Den skal være myk og kremete i konsistensen. Smak til med salt og pepper.
Hummus er forbausende godt som pålegg. Prøv hummus og agurk på brødskiva. Det er også nydelig som tilbehør til kjøtt, og som smakssetter i for eksempel wraps. Hummus kan varieres i det uendelige. Bland inn hakket koriander eller persille. Ristede pinjekjerner og paprikapulver. Det er bare muligheter!
Jeg oppbevarer hummus i små bokser i kjøleskapet. Supert som dipp til gulrøtter, når man trenger påfyll i løpet av dagen. |
Comments
Post a Comment