Skip to main content

VeryBerry syltetøy av jordbær, blåbær og bringebær

Her med surdeigsvafler med chia og havrekli
Trodde du at det å lage syltetøy kun er sommeraktivitet? Tro om igjen! Frosne bær er tilgjengelig hele året, og holder veldig høy kvalitet. Noen har til og med renset dem for deg! Lettere blir det ikke. Syltetøy av frosne bær blir akkurat like godt som av friske, og dette er kjapt og takknemlig å lage. Like godt på brødskiva, som til vafler og pannekaker. Kjør det i mikser med gresk yoghurt, og du har bedre bæryoghurt enn det Tine klarer å lage. Kjør det til en jevn saus i mikser, og servér til sjokoladekake. Det er bare muligheter..

Syltetøy av (frosne) jordbær, blåbær og bringebær.

1 pose á 400 gram jordbær
1 pose á 400 gram bringebær
1 pose á 400 gram blåbær
1/2 pose syltepulver
600 gram sukker
Evt frøene av 1/2 vaniljestang for den ultimate nytelse


La bærene tine på kjøkkenbenken. Hell av saften som bærene har gitt fra seg, ellers blir syltetøyet veldig bløtt. Saften kan du for eksempel bruke i en smoothie (eller heter det smudi nå?)

Bland syltepulver med sukker i en bolle. Ha alle bærene i en kjele, og varm opp til det begynner å koke. Jeg pleier å bruke en ren saks og klippe jordbærene i to mens de varmer opp, så alt blir litt mer likt i størrelse, men du kan la de være hele også. Ha i vaniljefrø nå om du bruker det. La bærene koke slikt at alt er gjennomvarmt, men ikke mer en et par minutter, ellers begynner de å miste farge og endre smak. Ta kjelen av platen, og ha i sukker. Rør godt, i et par minutter, til alt sukkeret er smeltet. Gi syltetøyet et veldig kjapt oppkok, og fyll over på varme, rene glass mens det er glovarmt. (Bruk rene oppvaskhansker, så brenner du deg ikke så mye. Litt yrkesskader må man regne med) Fyll helt opp til kanten så det nesten renner over, men bare nesten. Sett på lokket og sett glasset opp ned. Da vil det glovarme syltetøyet drepe gjær og bakterier mellom lokket og syltetøyet, og du får dannet vakuum når det avkjøles. Det ser du ved at lokket har trukket seg ned, slik som på uåpnete syltetøyglass fra butikken. Da er de holdbare leeeenge, og kan oppbevares en god stund i romtemperatur før de åpnes. Men jeg tipper det blir borte før holdbarhet blir en problemstilling.

Comments

  1. Jeg tar opp en kopp frosne bringebær.Gir det oppkok med 1ss sukker.Når det har kokt i 5 min ca.; rører jeg inn 1ss chiafrø.
    Fyller i et glass og oppbevarer det kjølig i 3-4dager etter det er avkjølt.PRØV

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss