Skip to main content

Indisk gulrotcurry - en lav FODMAP krydderfest!


Jeg ser alltid langt etter indiske restauranter mens jeg drømmer om masala og korma, uttapam, raita, naan og pappadams. Mmmm... det er ikke mye som kan måle seg med ekte, indisk restaurantmat. Men det er sjelden jeg er villig til å utsette meg for effektene den har på min kranglete kropp. Jeg har også en kokebok skrevet av en en verdensberømt indisk kokk, og hadde en gang en plan om å prøve alle oppskriftene i denne mursteinen. Den planen falt i grus da lav FODMAP satte nye standarder for kokkelering, for jeg tror ikke det finnes en eneste indisk oppskrift der som ikke inneholder løk eller hvitløk. Men etterhvert har jeg blitt skikkelig god på å gjøre om oppskrifter til lav FODMAP, og jeg har begynt å bruke boken igjen. Her er ett av resultatene, dette smaker autentisk, og sødmen fra gulrøttene passer perfekt til krydderne. Yum!

Visstnok den eneste indiske kokeboken man trenger her i livet.. 
Indisk lav FODMAP gulrotcurry - til ca 3-4 pers

3 store gulrøtter, grovraspet
1 liten "tommel" ingefær, finrevet
2 ss hvitløksolje (kan erstattes med smakløs olje)
2 ss smør
2 ts cuminfrø
1 ts korianderfrø
1 ts sort, hel pepper
1 ts salt
1/2 ts gurkemeie
1/4 ts kanel
1/4 ts kardemommefrø
1/4 ts muskat (kan sløyfes)
2-3 nellikspiker (kan sløyfes)
2 dl laktosefri fløte / kokosmelk
1-2 dl lav FODMAP kraft (evt. vann)

Kjøttet av ca 1/2 økologisk, ferdig stekt kylling i store biter. (Ca 400 g)
Du kan også bruke annet kjøtt, (gjerne rester av lammestek), eller strimler av fersk kylling - men da må de koke litt lenger i sausen).
For vegetarisk/vegansk versjon, bruk dine favorittgrønnsaker i store biter. Squash, aubergine, aspargesbønner eller kokte poteter  fungerer fint.

Masse frisk koriander til pynt
Båter av lime

Du MÅ ikke ha alle krydderne, men det blir best da. Du må heller ikke bruke hele frø, du kan bruke ferdig malt krydder og hoppe over ristingen, det blir også kjempegodt, men det blir ikke helt restaurantfølelse.

Sånn lager du curryen:
Bruk en tørr, middels varm stekepanne og rist cumin, pepperkorn og korianderfrø til de dufter sterkt. Pass på at de ikke blir brent. Ha de ristede krydderne sammen med alle de andre krydderne i en morter, og mal det godt sammen. Smelt smør i en gryte, ha i hvitløksolje. Stek gulrøtter og ingefær i oljesmøret i 5 min mens du rører av og til, pass på at det ikke bruner, bare freser forsiktig. Ha i salt og kryddere, og bland godt sammen. Ha på kraft, og la koke under lokk i ca 10 minutter, til gulrøttene er helt myke. Finn frem stavmikseren, og kjør den oppi gryta til alt er er finmost. Tilsett 1-2 dl fløte ettersom hvor tykk du vil ha sausen, ha i kyllingkjøttet (eller grønnsaker) og la det bli gjennomvarmt. Bruker du ferskt kjøtt, må du la det koke med i minst 5 minutter. Spis med basmatiris, en skvett limesaft og en overdose frisk koriander. Curry, curry, nam,nam!

Gulrøtter og ingefær freser i smør og hvitløksolje
Ferdig saus, med kyllingstykker
Hvis du foretrekker vegansk versjon, kan du bytte ut smør med kokosolje, fløte med kokosmelk, kyllingkraft med grønnsakskraft og kjøtt med grønnsaker.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs