Skip to main content

Kedgeree med Sørøst-asiatisk vri

Ble så ivrig etter å ta bilde at jeg glemte å ta på egg.. 
Kedgeree er ikke hverdagskost for de fleste nordmenn, men for britene er det nettopp det det er. Retten stammer fra det koloniale India - da britene vendte hjem derfra tok de med seg kryddere og ris og lagde sin egen variant. Tradisjonelt lages kedgeree med røkt kolje, ris, egg, persille og indiske kryddere, men her kommer en variant med laks, som har fått mer Sørøst-asiatiske smaker. Tradisjonelt spises dette til frokost, men jeg synes den passer like godt hele døgnet. Dette er ekte "comfort food", som det rett og slett ikke finnes noen god, norsk oversettelse for. Grådig godt er det uansett, så godt at det er vanskelig å stoppe. Denne varianten av kedgeree var det Nigella Lawson som kom opp med, men det var jeg som gjorde den om til lav FODMAP variant. Denne versjonen står på ingen måte tilbake for Nigellas - dette er en ny favoritt!

Kedgeree med Sørøst-asiatisk vri  

400-500 gram laksefilét
5 dl vann
2,5 dl basmatiris (bare fordi den er så mye bedre..)
1/4 sellerirot, finhakket
2 egg
Ca 1 ss tørkede limeblader  
2 ss smør 
1 ts cumin
1/2 ts korianderfrø
1 ts gurkemeie
Thai fiskesaus
Saften og skallet av 1 økologisk lime (bruk bare saften om du ikke finner øko-lime)
Frisk koriander til pynt

Laks, limeblader og vann
Sellerirot, krydder og ris
Sett ovnen på 200 grader. Legg laksefiletene i en form, hell over vannet og limebladene. Dekk til med aluminiumsfolie, og sett inn i ovnen i ca 15-20 minutter, til det ikke er noen rå partier igjen på fisken. Hell kraften fra formen over i en skål (Ikke kast!), og legg folien tilbake over fisken for å holde den varm. Nå smelter du smøret på middels varme i en kjele. Ha i hvitløksoljen, og sellerirot. La dette frese uten å brunes i noen minutter, mens du rører av og til. Tilsett krydder, og ris. La risen frese litt før du tilsetter kraften. La det koke opp, skru ned varmen og la stå i ca 15 minutter. I mellomtiden hardkoker du 2 egg. Når risen er ferdig, rører du forsiktig inn limesaft, limeskall, og 2-4 ss fiskesaus - smak deg frem. Del opp fisken i store flak, og vend forsiktig inn i risen. Servér med båter av egg og frisk koriander (du som er genetisk betinget til ikke å like koriander, kan selvsagt bruke persille i stedet). For spicy variant, kjør på med chili. 

Comments

  1. Åååånå ble jeg glad :-) Jeg laget denne retten for leeenge siden, og er sååå enig - det ER comfortfood. Nå ville jeg lage den igjen, og kunne selvf ikke huske hvor jeg fant den sist - trodde det var i lowFODMAP-gruppen sine filer, men der fant jeg den ikke. Heldigvis husket jeg at det var du som hadde lagt den ut, og da kom jeg inn på denne fantastiske bloggen. Den skal brukes! Hilsen Anne Mette

    ReplyDelete
  2. He,he. Så hyggelig. Ja, dette er skikkelig snadder!

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs