Skip to main content

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø


Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid..

Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar"
Grovt surdeigbrød av spelt (2 brød, i 1 1/2 liters former)

Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst):

1-2 ss starterkultur
150 gram lunkent vann
150 gram blanding av sammalt og fint speltmel, her bare slumper jeg litt med fordelingen
En klype salt

Rør godt sammen, dekk til bollen med en plastpose, og sett på benken i minst 8 timer. Dette kan med fordel gjøres på kvelden, også lar du den stå til morgenen.

Nylaget fordeig
Da ser det slik ut: (Gjør den ikke det, må den stå lenger)

Mens jeg har sovet, har kulturen jobbet! 
Med en ferdig fordeig, begynner selve brødbakingen. Nå tilsetter jeg til fordeigen:
5 dl lunkent vann
15 gram salt
2 ss olivenolje (kan sløyfes, men holder brødet saftig lenger)
Ca 3 dl linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø, grovhakkede valnøtter
250 gram sammalt spelt
Nok finmalt spelt til at deigen blir fast. Rundt 500-600 gram, tipper jeg..

Bland alt godt sammen, bruk etterhvert hånden for å kna deigen, men den skal ikke knas mye, bare blandes godt. Tilsett mer finmalt spelt til deigen blir ganske fast, slik den ser ut på bildet under. (Du kan også bruke en løsere deig, og "spa" den over i formen)


Ha deigen over i smurte brødformer, evt kledd med bakepapir. Tre en pose over, og sett på kjøkkenbenken til heving. Der lar jeg dem stå hele dagen, helt til de har nådd ca dobbel størrelse.

Når brødene har hevet til ca dobbel størrelse, kan de stekes. Lag et par snitt med en skarp kniv på toppen, så de sprekker kontrollert når de hever i varmen. Sett ovnen på 250 grader (ikke varmluft), og sett brødene inn i kald ovn. Etter 30 minutter skrur du temperaturen ned til 180 grader, og steker videre i 30 minutter. Ta ut av formen, legg på rist og dekk til med et kjøkkenhåndkle til det er avkjølt. Jeg pleier å skjære brødene i skiver, og fryse ned - og tine brødskivene i brødristeren. Da har jeg alltid ferskt brød. 

Du kan også gjøre alt i en operasjon, uten fordeig. Da tar bakeprosessen ca. et døgn, litt avhengig av hvor varmt det er i huset ditt. Bland da sammen alt vannet i oppskriften (6,5 dl) med et par ss surdeigsstarter, salt, frø og tilsett mel til du får en fast deig. Ha over i former, og vent til de har hevet til dobbel størrelse. Følg stekeprosedyren over. Baking uten fordeig gir et mindre surt brød, så her kan du velge fremgangsmåte etter smakspreferanse.

Når du har blitt dreven, kan du legge inn et par vanskelighetsgrader til, med autolyse og grytesteking med lokk. Da blir det bakeri-standard i heimen!

Mamma, kan jeg få surdeigsbrød? 
Ingen grunn til å holde seg til brødformer.. du kan bake i hva som helst, så lenge det tåler ovn.. 

Comments

  1. Det blir khempegode brød 😍 takk for SUPER oppskrift på brød som magen min liker 😊

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Den seneste mathype - Pulled pork. Direkte oversatt blir det noe sånt som dratt gris eller trekksvin? Låter ikke bra. Forslag mottas med takk. Poenget er nå det at kjøttet skal bake så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre, kylling, okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus, coleslaw og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry, da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under.

Langstekt svinebog

1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo)
2 ts salt
2 ts chipotle chili pulver
2 ts malt cumin
1/2 ts malt kanel
1 ss brunt sukker
2 løk, i tynne skiver
4 fedd hvitløk, i tynne skiver
2,5 dl kraft eller buljong

Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte…

Langstekt kylling - verdt å vente på!

Pleier du å steke en hel kylling på 200 grader i en time? Eller kanskje du ikke kjøper hel kylling i det hele tatt, fordi du ikke vet hva du skal gjøre med den, og fordi oppskrifter sier du må vaske og tørke og binde opp og marinere og bruke steketermometer og så videre og så videre...

Glem alt det der. Prøv i stedet å langsteke kyllingen, det er null jobb og jeg lover deg at du aldri, aldri vil se deg tilbake. Du trenger strengt tatt bare en stor økologisk kylling, en dyp gryte, salt og pepper og en ovn. Også må du ha god tid før maten må være ferdig, men du trenger ikke foreta deg særlig mye.Slik gjør du: Sett ovnen på 125 grader. Klipp opp kyllingpakken, og la kyllingen gli ned i gryta. Pensle med litt olivenolje, salte og pepre, snu den med et par gafler, og gjenta prosedyren på andre siden.

Her kan du selvsagt legge til ulike kombinasjoner av krydder. Cumin, oregano og paprikapulver gir tacosmak. Knuste korianderfrø, cuminfrø og gurkemeie gir indiske toner, og begge disse er ve…