Fiskekaker er en genial oppfinnelse. Smaker like bra til middag som til lunsj og på surdeigsskiva jeg spiser til frokost. Jeg har tidligere delt laksekaker med kapers og koriander og superkjappe laksekaker - oppskrifter jeg har laget jevnt og trutt og som aldri svikter. Men - siden det viser seg at laksebransjen råtner på rot, bidrar til store miljøødeleggelser og jukser med forskningen som viser helseeffekter, prøver jeg nå å redusere på oppdrettsfisken. Disse fiskekakene er laget av kolje, alle fiskekakers mor, som gir nydelig konsistens og gjør det enkelt å få dem til å henge sammen. De er smakssatt med basilikum og ajvar - en himmelsk paprika- og auberginesaus fra Middelhavet - og er helt uimoståelig gode! Enkle å lage er de også, og de krever verken mye jobb eller mange ingredienser. Men en liten kjøkkenmaskin må du nesten ha..
Koljefileter kjøper jeg fra Dyrket.no. De leverer kun i det sentrale østlandsområdet, men har du en anstendig fiskedisk i nærheten av deg, burde de kunne skaffe. Ajvar kjøper jeg i innvandrerbutikkene, og jeg anbefaler varianten på bildet under, det finnes ikke bedre å få kjøpt for penger.
Koljekaker med ajvar og basilikum
4-500 gram koljefilét
2 egg
2 ss hvitløksolje
2 ss ajvar
En neve basilikum
Litt revet muskat
Salt og pepper; ca. en 1/2 ts salt og pepper etter smak
Kutt fisken i store biter, og legg i kjøkkenmaskinen. Tilsett resten av ingrediensene (jada - du kan ha i alt på én gang), og kjør til en glatt, men grov masse.
Varm en stekepanne med slippbelegg til den er god og varm, men ikke så det ryker, og ha i en liten klunk olivenolje og/eller smør. Sett klatter av røren i pannen med en skje. Lag dem så store som du ønsker. Jeg pleier ikke å bry med med å forme dem, jeg synes det er fint når de er litt "rustikke" og ujevne i kantene.
Snu kakene når de har stivnet og fått god skorpe på den ene siden, og skru eventuelt ned varmen litt. Pass på at de ikke steker tørre. Du kan sette på et lokk mot slutten av steketiden, og skru varmen helt ned for å motvirke dette. De er ferdige når de er faste når du trykker på dem.
Her i huset spiser vi ofte "fiske-sliders" til middag - da får barna en skive pariserloff under og over, og agurk og kethup i midten. Stor suksess! Passer ellers supert til ovnsbakte poteter, eller med en grønn salat til. Det som blir igjen etter middagen, kan du ta med på jobb og spise til lunsj på en skive brød. De andre kommer til å bli så misunnelige! Jeg lager ofte dobbelt porsjon og fryser ned den ene. Blir alltid veldig fornøyd med meg selv når jeg kan hente slikt ut av fryseren på en travel hverdag.
Fantastisk at du slår et slag for en våre fantastiske, lokale ressurser, og sprer bevissthet om den "fantastiske" oppdrettsnæringen vår :)
ReplyDelete