Skip to main content

Majones

La meg slå et slag for majones. Men ikke den på tube. 

Ikke for å henge ut noen spesielle (eh, jo), men her er ingredienslisten for en lett-majones:
Vann, soyaolje, maisstivelse, eggeplomme (4 %), sukker, eddik, salt, fortykningsmiddel (guarkjernemel, xantangummi), konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat), surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma, fargestoff (betakaroten)

Mest vann?! Alle som har laget majones vet at dette er juks. Man kan ikke lage majones med mest vann. Med mindre man også tilsetter en masse stivelse og fortykningsmidler. Men da smaker det ikke noe godt. Så da må man tilsette aroma og sukker.. Men er det sånn mat vi vil spise? Ikke jeg! Det gode liv kommer ikke merket med "lett".

Du kan lage en majones som er mye bedre, og som er mye bedre for deg. Trikset er å bruke ulike typer sennep, og ulike typer smakssatt olivenolje. Kaldpresset olivenolje har imidlertid ganske sterk smak, så den er best til dressing. Olivenoljene som brukes til smaksoljer har mye mindre smak av oliven, men fortsatt oljens gode helseegenskaper. Her er det bare å leke seg med å blande hvitløkolje, sitronolje, basilikumolje og chiliolje, alt ettersom hva du skal bruke majonesen til. Bruker du bare hvitløksolje, får du nydelig aioli! Jeg kjøper slike oljer på grønnsaksbutikkene, men du kan også kjøpe dem på Meny eller på nett.

Oliviers sine oljer er skikkelig bra.. men det finnes rimeligere, supre alternativer også!
Majones 

Alle ingredienser skal være romtemperert. Hvis du har glemt å ta eggene ut av kjøleskapet, kan du blande eggeplommene med litt halv-varmt vann.

2 eggeplommer
2 ts sennep (dijon, søt, estragon, sterk, mild - det du liker best...)
2 ss vann
2 ts eddik (hvitvinseddik eller vanlig)
1/2 ts salt
Ca 2 dl olje (hvitløksolje, sitronolje, olivenolje, evt også litt rapsolje)

Hvis du har en stavmikser, har du kanskje en rund, høy plastbeholder til å mikse i? Den er fin å bruke. Eller finn noe som ligner. Bruk vispen, og visp sammen egg, sennep, eddik, vann og salt til det er en jevn blanding. Tilsett så olje i en tynn, tynn stråle mens du mikser kontinuerlig. Med mindre du har en mikser montert til en bolle, trenger du nå egentlig tre armer.. men du finner sikkert en løsning eller en hjelper. Når du ser at det blander seg fint, er det bare å fortsette å helle på olje, og når du nærmer deg 2 dl olje skal den bli tykk. Vil du ha den tykkere, har du i litt mer olje, men jeg liker den litt tynnere og luftigere enn kjøpemajones. Kan oppbevares lenge i kjøleskap, og er et flott utgangspunkt for gode påleggsalater.

Blander du majonesen med sambal oelek, får du chilimajones. Med curry får du - ja nettopp - currymajones

Comments

  1. Hvor lenge vil du si at de holder seg i kjøleskapet?

    ReplyDelete
  2. Det vet jeg ikke, for de har alltid blitt spist opp så fort. Men i hvert fall i noen uker.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs