Skip to main content

Varmende hønsesuppe med curry



Vinter er suppetid! Ingenting er som en stor porsjon varmende suppe i vintermørket. Denne suppa er fyldig og mektig, med masse sunne rotgrønnsaker most inn i kraften. La meg samtidig slå et slag for høna! Visste du at de fleste verpehøns blir destruert når de ikke verper like fort lenger? Siden kun et fåtall lager hønsesuppe fra bunnen av, er etterspørselen borte, og det finnes nesten ikke gamle verpehøns å få kjøpt. Eller gjør det det? Er det bare butikkene som velger å ikke selge dem? Ofte er det slik at egg-bøndene må betale for å kvitte seg med hønene, som da blir destruert i stedet for å bli spist. 3 millioner verpehøns blir hvert år til ikke-mat. Snakk om idioti! Spør i butikken, eller om du er så heldig å ha en slakter i nærheten, kan de kanskje skaffe. Har du flaks, får du tak i ordentlig høne. Jeg lager denne suppa når jeg har kokt kraft på en høne, (det er ikke vanskelig, se bare her!) for da har jeg både super kraft og kjøtt, men du kan også bruke buljongterning og kyllingkjøtt i stedet. Den kan selvsagt lages helt vegetar også, bytt eventuelt ut hønsekjøttet med kokte kikerter om du vil.

Varmende hønsesuppe med curry (2 pers)

8 dl kraft
2 gulrøtter, skrelt og delt i små terninger
1/2 sellerirot, i små terninger
2 ss hvitløksolje
Salt og pepper
Ca 1 ts curry pulver, sterk type (hot curry, kjøp i innvandrerbutikk)
1-2 ts cuminfrø, ristet i tørr panne til de dufter, og deretter malt i morter
2-300 gram hønsekjøtt, i lange, tynne strimler
1 god neve frisk koriander eller persille

Fres grønnsakene i hvitløksoljen til de blir lett gyldne. Ha på currypulver og cumin. Hell over kraften, kok opp og la koke til grønnsakene er myke og kan moses (Ca 10 min). Kjør stavmikseren til alt er en glatt masse. Smak til med salt (prøv å bruke litt thai fiskesaus her i stedet for salt) og pepper, smak eventuelt til med mer krydder. Ha i hønsekjøtt, varm opp og servér med koriander / persille på toppen.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...