Skip to main content

Spansk tortilla (Potetomelett)

Spansk tortilla i lav FODMAP versjon
Alle som har reist i Nord-Spania har vel sett dem - de flotte, store tortillaene som står og frister på disken til alle tapas-barer med respekt for seg selv. De smaker ennå bedre enn de ser ut, og har du først fått servert en perfekt tillaget tortilla, glemmer du den aldri. En tortilla er alt annet enn en standard omelett. Den er tykk, fast, fyldig og smaker så uendelig mye mer enn poteter i egg. Gjennom flere reiser i Baskerland har jeg blitt en riktig tortilla-feinschmecker, og jeg har brukt mye tid og energi på å prøve å gjenskape den riktige smaken og konsistensen her hjemme. Jeg har tygget meg gjennom en masse middelmådige forsøk og har etterhvert forstått at man kan ikke bare skive noen poteter, helle litt egg over, la det steke og kalle det en tortilla. Det manglet ikke på oppskrifter på nettet, men jeg tror at jeg (ubevisst) konkluderte med at de måtte ha tatt feil av mengdeforholdene i oppskriften, og stekte mine mislykkede forsøk i en klatt smør og olje, slik jeg pleier å gjøre med det meste - dermed gikk jeg glipp av hele herligheten. Hva er hemmeligheten? God tid og mye god olivenolje. En tortilla er ingen tortilla hvis ikke potetene har blitt stekt langsomt i uanstendige mengder olivenolje. Har du fettskrekk, bør du altså scrolle videre. Hvis ikke, har du noe godt i vente! 

Spansk tortilla (Ca 2 personer)

4 kokefaste poteter i tynne skiver
4 egg, pisket
Det grønne fra en purre, i tynne skiver
2 dl olivenolje, la gjerne noe av dette være hvitløksolje
Salt og pepper

Oppskriften er tilpasset lav FODMAP kosthold, og har derfor purre i stedet for løk, som er den autentiske versjonen. Fremgangsmåten er uansett den samme. Jeg bruker en liten stekepanne til denne.

Stek potetene og purren i oljen på lav varme, det skal bare såvidt frese litt, i ca 15 minutter, mens du vender rundt på de av og til og sjekker at det ikke brunes. Ikke røre for mye, for vi vil ha potetene i mest mulig hele skiver. Tilsett salt (ca 1/2 - 1 ts) og pepper til de vispede eggene, og hell over potetblandingen. La stå og putre i minst en halv time, til alt er stivnet. Pass godt på at det ikke er så varmt at egget svir seg, det skal bare såvidt bli gyldent i bunnen. Spis med en god skinke til, og en skvett rødvin i et melkeglass, slik de gjør i Nord-Spania. 

Hvis du er proff, lager du to like i to panner, hvelver den ene over rett før egget på toppen har stivnet, og lar de stå og bli til ett i ti minutter. Det er for viderekomne, men jøje meg så bra det blir!

Poteter, olje og purre - lav varme og god tid
Når eggeblandingen tilsettes, er det bare å sette seg ned og lese avisen

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...