Skip to main content

Gresskarsuppe - Thailand style!


Nå i disse Halloween-tider er det gresskarsesong! Butikkene tilbyr digre, american-style gresskar til pynt, og det er det de egner seg best til, spør du meg. De store, hodeformete gresskarene har vassent kjøtt og smaker lite. Jeg sverger til flaskegresskaret! Eller butternut squash, om du vil. De har mye mer kjøtt enn hulrom, de er fulle av næringsstoffer og sunne kostfibre og de smaker utrolig godt. Du får dem hele året i innvandrerbutikkene. Ikke spør meg hvorfor de ikke finnes i de "vanlige" butikkene, men jeg håper mange flere får øynene opp for denne supre grønnsaken og at de nok skal komme med tiden.

Flaskegresskar - en skatt av en råvare!
Hjemmedyrket fra da vi bodde i USA - ble ikke mer lokalt enn det!
Flaskegresskar er veldig allsidig, og passer både til supper, mos, som tilbehør til kjøtt og fisk. Her har jeg brukt flaskegresskaret i en suppe med smaker fra Thailand - for jeg elsker kombinasjonen av salt, surt, sterkt og aromatisk som kjennetegner thai-kjøkkenet, men det kan også lages mer tradisjonelt med fløte eller med indiske kryddere. Hvis jeg får tid og inspirasjon, kommer de også på bloggen etterhvert!

 Gresskarsuppe ala Thailand (3-4 pers)

1 middels stort flaskegresskar, skrelt og kuttet i store terninger
1 gul løk, grovhakket
2 fedd hvitløk, grovhakket
1 liten "tommel" ingefær, skrelt og grovhakket
2 strå sitrongress, fjern de ytterste lagene og hakk halve stilken fra den tykkeste enden
1-2 grønne chili, fjern frø og grovhakk
6 kaffir lime blader (friske eller tørkede), eller 1-2 ts finhakkede blader
2 ss olje, solsikke eller kokos
1 ts cumin og 1 ts korianderfrø, malt i morter
0,5 liter kyllingbuljong (grønnsak om du vil spise helt vegetarisk)
1 boks kokosmelk / kokoskrem
Thai fiskesaus
Frisk koriander og gjerne thai basilikum om du får tak i
Lime i båter


Fres løk, hvitløk, ingefær, chili og sitrongress i olje på middels varme mens du rører, det skal ikke bli brunt, bare mykne. Tilsett cumin, limeblader og korianderfrø. Hell på kraft, tilsett gresskar og la koke i ca 15 min, eller til gresskarbitene er myke. Har du brukt hele limeblader, må du fiske dem ut nå. Kjør stavmikseren i gryta til det er en jevn og glatt masse. Tilsett kokosmelk, og smak til med lime og fiskesaus. Servér med en generøs neve koriander og thai basilikum på toppen, og en båt med lime. For å gjøre denne barnevennlig lager jeg den av og til uten chili, og koker litt ris som jeg har oppi ved servering. Vi voksne jazzer opp suppa med Sriracha chili saus!

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs