Denne oppskriften hadde jeg hatt liggende på en fane i nettleseren min i en liten evighet, og da jeg endelig fikk somlet meg til å lage den skjønte jeg at jeg var kommet i mål. Dette er smaken jeg har lett etter! Smaken som tar meg med på en mental reise tilbake til Sørøst-Asia. Jeg skjønte også at den hemmelige ingrediensen er peanøttsmøret. Det er det som gjør hele forskjellen og som sammen med alle de andre smakene skaper fest i kjeften på en regntung norsk høstkveld.
Det finnes utallige varianter av denne suppa der ute, og du kan lage den så komplisert du bare vil. Noen har 40 ingredienser og krever tre panner og to kjeler, og ting som skal bakes i ovn og reduseres i evigheter. Dette er en hurtigløsning som ble sånn fordi jeg ikke fulgte oppskriften, og til det å være, er den jammen ganske spektakulært god. Den er basert på denne oppskriften, og selv om den er tilpasset et kosthold med lav FODMAP trenger du ikke være komplisert i kosten for å like denne.
Jeg passet på å lage laksaen etter at jeg hadde laget langstekt kylling, for da hadde jeg både kraft og ferdig stekt kyllingkjøtt til overs. Du kan selvsagt bruke buljongterning og biter av kyllingfilét (jeg anbefaler lårfilét, smaker mye bedre) eller ferdig stekt kyllingkjøtt også. Bruker du rått kjøtt, må det koke i fem minutter, bruker du ferdig kjøtt, kan det has i til slutt.
Kylling laksa (2 personer)
3 stilker sitrongress, skrell av noen lag, og hakk det hvite i tynne ringer
1 liten "tommel" ingefær, grovhakket
1 ss peanøttsmør, glatt type
2 ss hvitløksolje (evt 2 grovhakkede hvitløksfedd)
1 ts sesamolje (kan sløyfes, men det blir ikke det samme)
1-2 røde chili, fjern frøene og grovhakk
1 boks kokosmelk (ikke light)1 liten "tommel" ingefær, grovhakket
1 ss peanøttsmør, glatt type
2 ss hvitløksolje (evt 2 grovhakkede hvitløksfedd)
1 ts sesamolje (kan sløyfes, men det blir ikke det samme)
1-2 røde chili, fjern frøene og grovhakk
5 dl kyllingkraft
Ca 1-2 ss thai fiskesaus
1-2 ts brunt sukker
1 lime i båter
Halvparten av det grønne fra en bunt vårløk, kuttet i tynne ringer1 pose bønnespirer
Ca 300 gram kyllingkjøtt, i tynne strimler
Frisk koriander
Thai basilikum hvis du har
Min geniale, lille "miniprep" kjøkkenmaskin.. |
Comments
Post a Comment