Skip to main content

Gulrotsalat med pinjekjerner og fetaost



Det er gulrotsesong, og bunt-gulrøtter er noe ganske annet enn de smakløse greiene vi får kjøpt ellers i året. Løp og kjøp, og spis mens de fortsatt er der! Som den kaninen jeg er, er jeg stadig på jakt etter nye varianter av salater. Denne har jeg funnet på helt selv, etter "jeg tager hva jeg haver - prinsippet". Denne er lett å lage, gir en ny og kjærkommen vri på gulrota og ikke minst smaker det fantastisk! Jeg mener alle vegetariske salater bør ha et innslag av noe proteinrikt, som nøtter eller oster - det gir både god smak og fylde til salaten, og man blir fortere mett og holder seg mett lenger.

Gulrotsalat (1-2 porsjoner)

2 gulrøtter, bunt-gulrøtter i sesong er best
1 ss ristede pinjekjerner (rist ca 10-15 minutter i ovn ved 150 grader, følg nøye med!)
1-2 ss frisk koriander, grovhakket (bruk f.eks basilikum om du ikke er koriander-fan)
Ca 1/2 dl fetaost i terninger
Salt og pepper
Sitron / lime
Olivenolje, evt andre smaksoljer

Vask gulrøttene og skrell dem med en grønnsaksskreller helt til det ikke er noe igjen. Du skal altså ikke skrelle vekk noe, men bruke skrelleren til å få lange, fine strimler av gulrot. Bland sammen med olje, salt, pepper og litt sitron/limesaft, og bland inn koriander, fetaost og pinjekjerner til slutt.

Hvis du vil ha ennå mer spenstig smak, anbefaler jeg å bruke en kombinasjon av sitron og hvitløksolje, f.eks oljene fra Oliviers som jeg har skrevet om i denne posten om Quinoasalat.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...