Skip to main content

Helsprø torsketunger


Jeg elsker sesongmat! Ingenting er vel bedre enn asparges i mai, jordbær og makrell i juni, buntgulrøtter i august, lam i september, traktkantareller i oktober og klementiner til jul for å nevne noen. Tidlig på vinteren kommer skreien. Da er det bare å fråtse i fisk med verdens beste kvalitet, og alt det gode den fører med seg. Blant annet ferske torsketunger. Kjøttet har en nydelig smak og konsistens, og i denne oppskriften har jeg gitt den en sprø innpakning. Panering kan være litt vrient for oss som ikke spiser noe kornbasert mat, men mandelmel funker veldig bra. Det blir skikkelig sprøtt og godt, mye bedre enn vanlig, spør du meg. Hvis du går til innvandrerbutikkene får du finmalte mandler (almond powder) til en fornuftig pris.

Helsprø torsketunger til 2

4-500 gram torsketunger
1 egg, vispet
1-2 dl mandelmel
Salt og pepper
Smult eller smør til steking
Sitron / lime til servering

Strø mandelmel på en stor tallerken. For å lage mist mulig griseri på kjøkkenet, pleier jeg å ha egget i et stort syltetøyglass, riste godt til alt er blandet, og så plumpe torsketungene oppi. Rist litt til, og dermed er alle dekket av et tynt lag egg. Vend torsketungene i mandelmelet. Varm en stor panne og ha i en god spiseskje med stekefett. Skru litt ned på varmen når det freser godt, mandelmel svir seg lett. Ha på salt og pepper. Snu dem etter et par minutter, og stek videre til de er gyldne over det hele. Servér med sitron / lime, en grønn salat og gjerne spinat og bacon "pesto" til. Så kan du lure på hvorfor du ikke har spist dette før...



Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...