Skip to main content

"Pepperkaker" fra steinalderen - uten gluten, melk og egg

Asså, jeg tror ikke de hadde pepperkaker i steinalderen. Synd for dem!
Det jo litt synd på alle oss som ikke kan spise pepperkaker. Det ville jeg gjøre noe med! Jeg postet nylig denne oppskriften på kjeks som er frie for gluten, melk og egg og dermed spiselige for de aller fleste. De ble så populære i heimen at det bare var å gå i gang igjen, denne gangen med pepperkakekrydder og flere typer tørket frukt jeg liker. Det ligner ikke på pepperkaker, kanskje litt på peppernøtter, men jammen smaker det pepperkaker. Digg! Jeg liker mye krydder, liker du mindre kan du halvere krydderne (eller doble det andre, så blir det mer av det gode).


"Pepperkaker" fra steinalderen

100 gram fiken, dadler og aprikoser i biter (minst halvparten aprikos, da blir de mest seige)
2 ss kokosolje, smeltet
85 gram kokosmasse
1 klype salt
1/2 ts kanel, malt
1/2 ts kardemomme, malt
En klype muskat, malt
En runde med pepperkverna
1 nellikspiker, malt
1/2 ts revet ingefær
1 ss gelatinpulver
1 ss kaldt vann og 2 ss kokende vann

Sett ovnen på 175 grader. Ha tørket frukt, kokos, kokosolje, ingefær, krydder og salt i en food prosessor. Kjør til en jevn masse, så all den tørkede frukten er finmalt. Ha gelatin i en liten bolle, bland inn kaldt vann, deretter varmt og rør godt til du får en skummende blanding. Tilsett til kokos/fruktblandingen og bland godt. Form små baller med hendene, sett på bakepapir og trykk ned til passende tykkelse. Stek nederst i ovnen i 10 minutter, og avkjøl på rist i 30 minutter. Holder i flere dager (i teorien; i praksis er de borte på null-komma-svisj)

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...