Skip to main content

Paneer makhani

Glemte å ta bilde av middagen med alt tilbehør, var så sultne.. dette er kalde rester nesten uten ost.. ja,ja - neste gang!
Inderne er skikkelig gode på vegetarmat, og dette må være neste rett på listen over våre favorittvegetarretter. Den er inspirert fra denne oppskriften, men med mine egne justeringer. Dette er ikke slankekost, her er det både smør og fløte og cashewnøtter, så sommerkroppen 2014 går føyka om du mesker deg for mye med denne. Imidlertid har den veldig høy psykologisk ernæringverdi, og hjernen skal jo også ha sitt. Jeg er sikker på at denne retten får både dopamin og serotonin til å flyte fritt, visstnok de eneste to ting vi virkelig nyter her i livet..

Paneer makhani

2 dl rå cashewnøtter, bløtlegges i kokende vann, ca 10 min
1 stor løk, grovhakket
3 fedd hvitløk, grovhakket
1 liten "tommel" ingefær, grovhakket
1-2 røde chili i biter.
3 ss smør
1 ts cuminfrø / malt cumin
1 ts korianderfrø / malt koriander
1 ts garam masala
1 ts malt gurkemeie
1/2 ts kardemommefrø eller malt kardemomme
1/2 ts grovmalt pepper
1 ts salt
3 ss tomatpuré
1 1/2 dl kremfløte
1 ts sukker
Frisk koriander
Ca 400 g paneer, i terninger, stekt i litt olje så de såvidt er gyldne

Fres løk, hvitløk, chili og ingefær (det asiatiske kjøkkens hellige fireenighet) i smøret i en gryte med slippbelegg, på middels varme, det skal ikke bli brunt. La frese så lenge du gidder, jeg gidder ca 5 minutter, mens du rører ofte. Mal hele krydderfrø i en morter, bland alle krydderne + salt og ha i gryten. Bland godt, og ha over i kjøkkenmaskin sammen med cashewnøttene. Eller bruk stavmikser'n i gryta. Tilsett litt av bløtleggingsvannet eller vanlig vann, kanskje 1 dl eller så, slik at alt kan kjøres til en jevn masse. Ha i mer vann om det blir veldig tykt. Nå har du en tykk, gul masse som lukter skikkelig digg.


Ha den tilbake i gryten, tilsett tomatpuré, sukker og kremfløte og la putre forsiktig i fem, ti minutter på svak varme. Smak evt. til med mer salt, ha i lettstekt paneer og server med koriander på. Jeg spiser dette med en grønn salat til (da er den nesten stivelsesfri, cashewnøtter inneholder litt stivelse), resten av familien får full pakke med nan og basmatiris og pappadams og hele sulamitten.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs