Skip to main content

Ingen armer, ingen gulasj...


En klassiker som minner meg om alpeturer med pudderkjøring og melkesyre i lårene.. En real porsjon gulasj, deretter litt Glühwein, så er man på beina igjen. Alltid like godt, og alle liker det. Denne postes på ønske fra min gode venninne og tremenning som fikk den levert da hun hadde to brukne armer for en liten evighet siden og ikke dugde særlig til matlaging. At hun husker den fortsatt tar jeg som et kompliment.

Se fremgangsmåte lenger ned for hvordan denne kan gjøres om til lav FODMAP. 

Gulasjsuppe

Ca 500 renskåret lammekjøtt (jeg bruker stek, selv om jeg vet det er litt dekadent.. storfekjøtt funker også helt supert)
2 store løk i tynne båter
2 fedd hvitløk i tynne skiver
Smør og olivenolje
2 ss tomatpuré
1 ss balsamico eddik
1 liter kraft (med mindre jeg har lammekraft bruker jeg buljongterning)
2 gulrøtter i skiver
2 poteter i terninger
1/2 sellerirot i terninger
1 ss paprikapulver, gjerne "hot" hvis du liker det
Salt og pepper
1 ts malt cumin
(1-2 ts sukker om du vil)

Fres løk og hvitløk i litt smør til løken blir myk, ha over i en gryte. Brun kjøttet i en blanding av smør / olje, pass på å ha varm panne og stek i to omganger, så det ikke koker i stedet for å steke. Ha over i gryten, tilsett kraft, grønnsaker, tomatpuré, paprikapulver, cumin og balsamico eddik. La koke minst en halv time, gjerne en time, men på veldig svak varme, skal bare såvidt putre. Smak til med salt og pepper, evt sukker. Servér gjerne med en klatt rømme/creme fraiche oppi og noe grønt -gressløk eller persille.

Lav FODMAP fremgangsmåte:
Dropp løk og hvitløk. Stek kjøttet i en blanding av hvitløksolje og smør. Bruk en lav FODMAP kraft. Følg ellers samme fremgangsmåte. 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...