Skip to main content

Guacamole


Denne posten er mannens gjesteopptreden på bloggen min. Han lager en sjokkerende god guacamole. Hemmeligheten er koriander og mye saft av frisk lime. Korianderen tar guacamolen til et helt nytt nivå. Noen mennesker kan ikke fordra det, og det skyldes en genetisk betinget evne til å smake en spesiell gruppe kjemiske stoffer. Hvis du hater koriander kan du skryte på deg å ha et mer avansert sanseapparat enn andre. Den dårlige nyheten er at du går glipp av en sinnsykt god guacamole. 

Det er mange gode grunner til å spise avokado. Fettet i avokado har anti-inflammatoriske egenskaper, og når man tilsetter avokado til for eksempel salat, økes opptaket av fettløselige antioksidanter fra andre grønnsaker. Vi snakker mat-synergi! Hvis du er interessert kan du lese mer om avokadoens fortreffelighet her
Trikset for å ha perfekte avokado uten brune flekker og usmak er å kjøpe dem helt grønne og la de ligge og modne i fred sammen med noe klimakterisk frukt, for eksempel bananer, epler eller pærer.

Husk at hvis du spiser lav FODMAP, må du begrense mengden fordi mengder opp mot 40 gram avokado inneholde for mye polyoler. 1-2 spiseskjeer skal være innafor og gir likevel den gode smaken. 

Guacamole

2 modne avokado, del på langs, ta ut steinen og grav ut kjøttet med en skje
1 tomat i små biter
Saften av 1/2 - 1 lime
Salt og pepper

Hvis du vil ha guacamolen veldig autentisk, moser du avokado, tomater og hvitløksolje sammen i en morter. Hvis du er litt mer bedagelig anlagt, som oss, kjører du det veldig kort i en foodprosessor. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer limesaft.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...