Skip to main content

Kolje på brasiliansk vis



"Fisken skal svømme to ganger; en gang i vann og en gang i olje", fortalte våre gode, brasilianske venner oss da de introduserte oss for denne fiskeretten, og verten fikk nesten panikk da han skjønte at de ikke hadde mer enn en halv flaske olivenolje igjen i huset. En halv litersflaske... De unnskyldte seg veldig for at retten ikke ble helt som den skulle, men resultatet ble knall, det, og vi slikket tallerkenene. Et godt tegn.

Selv om jeg ikke deler amerikanernes fettfobi, ble olivenoljebassenget litt for mye for en som ikke er oppvokst med brasiliansk (portugisisk) olivenoljekonsum, så når jeg lager denne retten nøyer jeg meg med noen gode klunker, og synes det også blir skrekkelig godt. Denne kan du lage ferdig og sette i kjøleskapet til den skal stekes. Jeg setter formen i ovnen, programmerer steketid- og temperatur og tar med ungene ut. Når vi er tilbake lukter det fantastisk på kjøkkenet og det er bare å sette seg og spise.

Du kan bruke flere typer hvit fisk til dette, kolje, torsk, kanskje sei også? Grønnsakene kan også varieres ettersom hva du liker og har på lur, men da blir det jo en annen rett. Denne har blitt en gjenganger hos oss.

Kolje på brasiliansk vis

500 g kolje i store biter
2 dl olivenolje
2 fedd hvitløk i skiver (bytt ut med 2 ss hviløksolje i stedet for lav FODMAP)
1 boks cherrytomater
1/2 glass sorte kalamata oliven
1 jalapeno pepper i tynne skiver (hvis du liker "hot")
Salt og pepper

Bland alt godt, ha over i en ildfast form, ha på salt og pepper, dekk til med aluminiumsfolie og stek på 200 grader i ca 40 minutter. Sjekk at fisken er gjennomstekt, og at løken er myk. Servér med noen grønne grønnsaker til, brokkoli for eksempel, og surdeigsbrød til å dyppe i sausen.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...