Skip to main content

Picadillo - gjesteblogg fra søster Hanne

I denne posten er det min lillesøster Hanne som gjør bidraget. Hanne er minst like god til og glad i å lage mat som meg, og har omtrent like kranglete mage. Så det å lage lav FODMAP varianter av alt mulig er noe vi har til felles. Her er hennes variant av Picadillo. Den må bare prøves!  

Jeg fant ut om denne matretten ved å lese en fantastisk bok: Blood, Bones and Butter skrevet av en kjent kokk i Amerika, Gabrielle Hamilton. I en bisetning skriver hun noe som 'det var her jeg første gang smakte Picadillo'. Da måtte jeg Google det og fant raskt ut at det var en litt fancy versjon av den gode gammeldagse Meksikansk Gryte fra Toro, som vi spiste på 90-tallet. Men, det spesielle er at den har både rosiner og oliven, salt og søtt. Det er det som gjør den magisk. Litt som Smash, bare i middagsformat. Ungene mine elsker det, og vi spiser den med ris og noen ganger bakt potet. Lett å lage stor porsjon, og fryse ned til slitne dager.

Dette er en lav FODMAP-versjon tilpasset de med kranglete IBS-mager. Hvis hvis du tåler alt, kan du tilsette en løk og 2 fedd hvitløk sammen med rotgrønnsakene fra starten. Blir bare bedre av det!

Dette trenger du: 

3 gulrøtter
1/2 sellerirot
2 pakker kjøttdeig (lam, storfe, svin eller en blanding)
3 paprika, gjerne i forskjellige farger
2 bokser hermetiske tomater
1 ss malt cumin
3 ss oregano
2 ss paprikapulver
1 ts røkt paprika (kan sløyfes)
1-2 ts salt  
Noen runder med pepperkverna
4 ss rosiner
3 ss oppskåret, grønn oliven
2 ss hvitløksolje 

Bruk gjerne kjøttdeig av lam. Det er smakfullt, bærekraftig og rimelig. 

Slik gjør du: 

Rasp rotgrønnsakene, og stek i smør/olje i en stor jerngryte til det blir mykt. Tilsett kjøttdeigen, og stek til den er gjennomstekt. Ha i paprika i biter, alt krydderet, tomatene og rosiner, og la småkoke i minst 30 min, men gjerne et par timer på lav varme. Rett før servering tilsetter du oliven og hvitløksolje. 

Servér med frisk koriander, rømme og ris. 

Comments

  1. 3 pakker kjøttdeig, til hvor mange personer er denne retter? :)

    ReplyDelete
  2. He,he.. det var litt voldsomt. Det skal nok være 2, og er da dobbelt porsjon, så man får en ferdig middag. Passer til ca. 2 voksne og 2 barn, eller 3 voksne.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...