Skip to main content

Picadillo - gjesteblogg fra søster Hanne

I denne posten er det min lillesøster Hanne som gjør bidraget. Hanne er minst like god til og glad i å lage mat som meg, og har omtrent like kranglete mage. Så det å lage lav FODMAP varianter av alt mulig er noe vi har til felles. Her er hennes variant av Picadillo. Den må bare prøves!  

Jeg fant ut om denne matretten ved å lese en fantastisk bok: Blood, Bones and Butter skrevet av en kjent kokk i Amerika, Gabrielle Hamilton. I en bisetning skriver hun noe som 'det var her jeg første gang smakte Picadillo'. Da måtte jeg Google det og fant raskt ut at det var en litt fancy versjon av den gode gammeldagse Meksikansk Gryte fra Toro, som vi spiste på 90-tallet. Men, det spesielle er at den har både rosiner og oliven, salt og søtt. Det er det som gjør den magisk. Litt som Smash, bare i middagsformat. Ungene mine elsker det, og vi spiser den med ris og noen ganger bakt potet. Lett å lage stor porsjon, og fryse ned til slitne dager.

Dette er en lav FODMAP-versjon tilpasset de med kranglete IBS-mager. Hvis hvis du tåler alt, kan du tilsette en løk og 2 fedd hvitløk sammen med rotgrønnsakene fra starten. Blir bare bedre av det!

Dette trenger du: 

3 gulrøtter
1/2 sellerirot
2 pakker kjøttdeig (lam, storfe, svin eller en blanding)
3 paprika, gjerne i forskjellige farger
2 bokser hermetiske tomater
1 ss malt cumin
3 ss oregano
2 ss paprikapulver
1 ts røkt paprika (kan sløyfes)
1-2 ts salt  
Noen runder med pepperkverna
4 ss rosiner
3 ss oppskåret, grønn oliven
2 ss hvitløksolje 

Bruk gjerne kjøttdeig av lam. Det er smakfullt, bærekraftig og rimelig. 

Slik gjør du: 

Rasp rotgrønnsakene, og stek i smør/olje i en stor jerngryte til det blir mykt. Tilsett kjøttdeigen, og stek til den er gjennomstekt. Ha i paprika i biter, alt krydderet, tomatene og rosiner, og la småkoke i minst 30 min, men gjerne et par timer på lav varme. Rett før servering tilsetter du oliven og hvitløksolje. 

Servér med frisk koriander, rømme og ris. 

Comments

  1. 3 pakker kjøttdeig, til hvor mange personer er denne retter? :)

    ReplyDelete
  2. He,he.. det var litt voldsomt. Det skal nok være 2, og er da dobbelt porsjon, så man får en ferdig middag. Passer til ca. 2 voksne og 2 barn, eller 3 voksne.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs