Skip to main content

Basilikum- og sitronbalsamicodressing - salat på skyhøyt nivå

Salat med julienne-gulrøtter, syltet rødløk, kyllingsalat, hardkokte egg og masse digg dressing. Yummi!

Helt siden jeg fant denne fantastiske fremgangsmåten for å lage dressing, og siden gjorde den om til lav FODMAP versjon da jeg begynte på FODMAP-redusert kosthold, har den vært fast følge i hverdagen. Med ferdig dressing i kjøleskapet er terskelen for å lage og spise salat så lav, og salatmåltidene er en daglig kilde til livskvalitet. Likevel, hodet mitt jobber hele tiden med å optimalisere, og nylig fikk jeg en lys idé. Jeg brukte skallet av én sitron og bladene av en hel basilikumplante og kjørte i min lille urtehakke-kjøkkenmaskin-dings sammen med resten av ingrediensene i startprosessen. Whhoooaaaahhh, for et resultat! Så dette må deles. 

Dressing på skyhøyt nivå

Men først et par ord om økologiske/konvensjonelle sitrusfrukter. I oppskriften her må du bruke økologisk sitron. Nettopp fordi skallet vanligvis ikke spises, sprøytes disse vannvittig mye med soppdrepende midler. Faktisk i så stor grad at om du kaster skall fra konvensjonelle sitrusfrukter i kompost, stopper komposteringen. Siden vi ikke aner hvordan disse stoffene påvirker våre mikroorganismer i fordøyelsen (ikke undersøkt i mennesker), er det best å unngå hele problemstillingen spør du meg. 


Du trenger (ca. 4 dl dressing):

Skallet av én økologisk sitron 
Saften av sitronen + hvit balsamico-eddik; 1 dl tilsammen
En potte basilikum
2 ss dijon sennep
1-2 ss lønnesirup
Ca. 1 ts salt
3 dl god kvalitet olje; gjerne en blanding av hvitløksolje, sitronolje og ekstra virgin olivenolje

Bruk en liten kjøkkenmaskin som kan finhakke, evt en stavmikser med et høyt beger til. Kjør sitronskall, basilikumblader, sennep, salt, lønnesirup, sitronsaft og hvit balsamico til en jevn grønn "suppe". Tilsett 1 dl olje, og kjør videre til alt er blandet godt. Gjenta dette til all oljen er tilsatt, og du vil se at dressingen tykner i prosessen. Det kule er at den heller ikke skiller seg igjen. Dessuten er den holdbar i lang tid i kjøleskap, og tåler også noen opphold utenom, for eksempel om du vil ha med salat på tur og reise. 

Denne oppskriften kan endres i det uendelige. Prøv ulike typer eddiker, ulike typer oljer, ulike typer sennep, ulike typer urter. Har prøvd med ramsløk, som var helt utrolig godt, men som jo er litt lite tilgjengelig gjennom året. Hvis du prøver ut noe som ble godt, skriv gjerne i kommentarfeltet!  


Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...