Skip to main content

Vannkefir - brus du kan lage selv!


Å ta vår mikrobielle verden til hjelp for å lage digg mat og drikke er ikke noe nytt, selv om man fort kan få inntrykk av det i media. Fermentering er paradoksalt nok fortsatt et skikkelig buzz-ord i matverdenen. Høres det sært ut? Spiser du et tradisjonelt måltid med rakefisk, rømme, brød og øl, er hele måltidet laget ved hjelp av fermentering. Inviterer du på ost og vin, likeså. En tredjedel av vår mat og drikke har gjennomgått en fermenteringsprosess, og alle tradisjonelle matkulturer har utviklet sine varianter. Vin, øl, ost, yoghurt, kefir, oliven, kakao, brød, rakefisk, rømme og soyasaus er et lite knippe av fermenterte matvarer vi spiser uten å rynke på nesa. Mer eksotiske varianter som kimchi og kombucha er på vei opp og frem. Listen er uendelig mye lenger.

Det som jo er litt nytt er at bevisste og interesserte matentusiaster ikke bare kjøper ferdig fermentert mat og drikke, men har tatt fermenteringen tilbake til eget kjøkken - og i mange nye varianter. Det er en utrolig morsom og givende måte å lære seg mer om matlaging og matkultur, så jeg håper dette er en trend som har kommet for å bli.

Jeg har som regel i heimen at alt man har laget selv er innafor - til og med hjemmelaget brus. For det er jo nettopp det vannkefir er, selv om mange vil ha det til at det er skrekkelig sunt. Vannkefir er sukkervann hvor både gjær og bakterier har fått lov til å vokse og drive på med sitt og der noe av sukkeret har blitt omdannet til kullsyre, og andre organiske stoffer (og bittelitt alkohol!). Det er fortsatt en del sukker igjen, altså. Men godt og forfriskende er det, og gøy å lage. Og i motsetning til mange andre fermenteringsprosesser, som for eksempel kombucha, går det forbausende kjapt! Lett å lage er det også. Det vanskeligste er å skaffe seg vannkefirkorn. Kjøp dem på nett, eller få av noen du kjenner.

Kefirkorn
Slik gjør du:
Bruk et stort glass, for eksempel et 2 liters norgesglass. Løs opp 4 ss sukker i 1 liter vann, og tilsett en håndfull økologisk tørket frukt, for eksempel rosiner, fiken og / eller aprikos og ca. en toppet spiseskje vannkefirkorn. Du kan også tilsette et par skiver økologisk sitron eller lime, eventuelt skjær av skallet og bruk bare det inni om du bruker sprøytede sitrusfrukter. Legg kjøkkenpapir over toppen av glasset, og ta på en strikk. La dette nå stå i romtemperatur i 1-2 døgn, avhengig av varmen i hjemmet. Etterhvert vil du se at det dannes gassbobler på frukten, og de begynner å farte opp og ned i glasset. Stor underholdning for matnerder! Etter hvert blir vannet gulere, og surere. Smak på den underveis, når den er passe sur for din smak, siler du av vannkefiren, tar vare på kornene  som nå har blitt litt flere), og fyller kefiren på en flaske med tett lokk. Ha i saften av en halv sitron eller en hel lime, og sett til annen gangs fermentering, også i romtemperatur. Nå skal det dannes kullsyre! Etter en natt eller en dag settes kefiren i kjøleskap, og er drikkeklar. Blir den stående i kjøleskap lenge vil den fortsette å fermentere saaaakte, men sikkert, så den kan danne både mer kullsyre og endre smak etterhvert. Godt og gøy for store og små!

PS: Du kan også annengangsfermentere ved å ha i for eksempel bær. Ha bærene på flasken, og sil at etter noen timer. La det så stå videre til det har dannet godt med kullsyre før du avkjøler. Med blåbær blir det nesten som rødvin!

Dette gir både tilførsel av bakterier og gjær og mat for dem.. 

Mellom slagene oppbevarer du kefirkornene oppbevarer du i litt sukkervann, i et glass med lokk i kjøleskapet.

Kilder:
Sequence-based analysis of the microbial composition of water kefir from multiple sources

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...