En frisk og boblende starter klar til innsats! |
Enten du har laget en starter selv eller du har fått en, er du nå
på god vei til mer velsmakende og næringsrik bakst av alle slag.
En surdeigsstarter er en stabil,
levende kultur av bakterier og gjær som finnes i melet og i luften rundt oss. Ved å gi
mikroorganismene næring, luft og riktig temperatur, kan
du nå bake med denne starteren i årevis. Det finnes surdeigskulturer som er
mange hundre år gamle! Les mer om surdeigens historie i Morgenbladet.
Slik tar du vare på starteren din:
Surdeigsstarter oppbevares
best i kjøleskap.
Den trenger luft for at gjæren i kulturen skal formere seg godt, noe som er
viktig for god heving. Det får den ved å bruke kjøkkenpapir og strikk på
toppen. (Ikke bruk lokk)
Hver gang du baker, tar du ut litt av
starteren og tilsetter til deigen. Da må starteren også mates. Å
mate starteren betyr å tilsette mel, vann og en klype salt til starteren, og
røre godt. Blandingen
skal være ganske tykk, men mulig å røre. Det er ikke viktig med helt nøyaktige
mål, og ulike tykkelser på starteren kan fungere like godt.
Hvis du ikke baker, må den mates likevel. Ta da
ut litt av starteren, slik at ikke mengden øker og øker. 2 matinger
i uken er nok for en starter som står i kjøleskap. Hvis du
trenger å øke mengden starter, er det bare å tilsette mer mel og vann når du
mater.
Du kan bruke både siktet og sammalt mel.
Bruker du siktet mel, anbefaler jeg å tilsette en ts sammalt mel i ny og ne –det gir
tilførsel av nye mikroorganismer. Bruk gjerne økologisk mel, i hvert fall
til starteren - men også gjerne til baking – da sprøytemidler hemmer vekst av
mikroorganismer. Usprøytet korn gjør at surdeigen trives bedre.
Problemløsning:
-Er starteren for
bløt, kan mel og vann skille seg. Hell da av væsken, og tilsett mer mel.
-Er det lite bobler og futt, og hever
deigen dårlig? La starteren stå fremme på kjøkkenbenken i noen timer, og mat
godt opp med mye nytt mel, både siktet og sammalt. Gjenta prosedyren til den
hever godt og danner bobler – slik som på bildet.
«Vi som baker med Hjørdis og hennes etterkommere».
Her kan du be om råd, dele bilder og få hjelp . Lykke til!
Comments
Post a Comment