Skip to main content

Superenkel suppe av paprika og sellerirot - hverdagslykke!


Denne suppa har jeg funnet på helt selv - som en heldig bieffekt av priskrigen på grønnsaker som nylig tok av i matbutikkene. I nærbutikken min lå plutselig økologiske grønnsaker til priser som minner om Syd-Europa! Vanligvis mener jeg vi bruker ALT for lite penger på mat, og at pris-fokuset på matvarer - med den medfølgende effekten at de ultra-prosesserte matvarene fremstår som det beste valget i butikken - er noe av det verste som har skjedd norsk folkehelse. Og jeg skjønner ikke at folk lar seg lure.. Men - når det koster 10 kroner for 2 økologiske paprika, da våkner min indre "hoarder". Det ble fullt i kjøleskapet, og det var bare å sette i gang og eksperimentere. Her er det bare noen få ingredienser, og selv om den smaker helt fantastisk i all sin enkelhet, kan den også varieres på mange måter. Så godt kan store mengder grønnsaker smake..

Sellerirot og paprikasuppe - 2-3 personer

4 spisse paprika, frø og hinner fjernet og kuttet i biter
1/2 sellerirot, i terninger
1/2 liter kraft (grønnsakskraft for vegansk, ellers hva du liker og har. "Touch of taste" er lav FODMAP om du ikke lager selv)
Salt og pepper
Hvitløksolje



Varm opp ca. 2 ss hvitløksolje i en gryte. Ha i alle grønnsakene, og la dem frese en stund mens du rører av og til. De må ikke bli brent, bare mykne litt og bli litt gyldne ytterst. Hell på kraft, og la det småkoke under lokk i ca 20 minutter.Sjekk med en kniv at sellerirotbitene er helt myke. Kjør stavmikseren oppi gryta til alt er en helt jevn, tykk puré med nydelig rødfarge. Smak til med pepper og salt.

Servér gjerne med ristede gresskarkjerner til, og noen dråper gresskarfrøolje om du har. Ellers kan jeg ikke komme på noen friske urter som blir feil her.. Har du surdeigsbrød også, blir det bare velstand!

PS - bruker du økologiske grønnsaker, kan du ta vare på alt du skjærer bort, (skrell, stilker, tupper, stengler) og bruke til å lage kraft. Putt alt i en pose når du klargjør grønnsaker, så har du det klart når du trenger det. Er det lenge til du skal bruke det, legg det i fryseren. Du kan ha det frossent oppi kraftkjelen.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...