Skip to main content

Surdeigsboller av spelt - oh my!!


Jeg er helfrelst på surdeig, og fortsetter å misjonere for en - på alle måter - bedre måte å bake på. Siste eksperiment var surdeigsboller. For en enkel måte å kjøpe seg litt mammapoeng på! Og siden jeg uansett aldri følger oppskrifter, lagde jeg disse ut fra eget hode. De er ikke veldig søte, men jeg synes det er akkurat passe. Ingen klagde på smaken. Tvert imot ble nesten alt fortært med en gang. Ny helgerutine under oppseiling?

Slik gjør du:
Lag en en fordeig av 1 1/2 dl vann, 1 ss surdeigsstarter og ca 150 gram siktet speltmel. La stå og godgjøre seg i noen timer, til du ser det er bobler og liv. Denne sto i ca 4-5 timer.

Til fordeigen tilsetter du:
150 gram sukker
100 gram smeltet, avkjølt smør
250 ml melk (laktosefri for lav FODMAP)
1 ts nymalt kardemomme (ja, du må kjøpe frø!)
Ca 650 gram siktet speltmel
Ca 4 ss rosiner
1 egg til pensling

Tilsett det våte til fordeigen (om smøret er varmt kan du avkjøle det med å ha i melken, et triks for de som ikke gidder å vente!) Tilsett så alt det tørre, men bare halvparten av melet. Rør godt, så sukkeret får løst seg opp, og alt blandet seg godt. Tilsett så mer og mer mel, til du får en fast deig. Sett til heving over natt, eller i løpet av dagen. Den bør stå i minst 10 timer for å få bra effekt av surdeigen. Så er det bare å trille boller og sette til heving, og her gjelder det å være tålmodig. Det skal mye til å heve slike for mye. Når du vil sette dem inn, vent en halvtime til! Pensle med egg, og sett inn i kald ovn (da får du med ekstra etterheving) som du setter på 225 grader. Det tar ca 15-17 minutter med min ovn, men ovner er veldig forskjellige.. Følg godt med etter 15 minutter, og ta dem ut før de tørrsteker og blir for brune.

Slik så deigen ut på morgenen, etter å ha godgjort seg over natt. 
Iben er påfallende hjelpsom når det gjelder bollebaking!
Før heving
Bollene fikk heve i ovnen, med lyset slått på, da blir det lunt og fint. Det tok vel en time.. 

Husk mengdebegrensning hvis du er på lav FODMAP kosthold, siden det er både spelt og rosiner her. Begynn med 1 bolle (det er jo det vanskeligste med hele prosessen ;-) og se om det går bra.

Hvis du lager melkefri mat, kan du lage disse med kokosmelk i stedet for melk, og med kokosolje i stedet for smør.

Comments

  1. Denne oppskriften gir fantastiske boller! Jeg hever de i mange timer etter de er bakt ut. Blir skikkelig store og luftige.

    ReplyDelete
  2. Hvor lenge kan man maks heve dem?

    ReplyDelete
  3. Denne oppskriften har for mye mel inforhold til væske. Mangler også salt.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...