Skip to main content

Pad Thai med laks

Ikke helt autentisk Pad Thai med laks. Nam! 
Et utvalg av det du trenger - blir sulten bare av å se på! 
Pad Thai kan bare smake helt autentisk hvis den blir tilberedt på gata i Thailand i en diger wok som er godt innsauset etter år og dag med chili, lime, fiskesaus og sukker i skjønn forening. Men det smaker jammen ikke feil dette, heller! Thaimat handler om å finne den rette balansen mellom surt, søtt, sterkt og salt, og da er du nesten i mål. Sesamolje og koriander gjør det hele perfekt. Denne oppskriften er med laks (ikke helt typisk Thai det da), men du kan gjøre akkurat det samme med strimler av kylling. Den funker også supert som vegetar. 

Pad Thai med laks (2 porsjoner)

Ca 200 gram laks av god kvalitet, uten skinn
Ca 200 gram risnudler - brede og flate
Saften av 1 lime + limebåter til servering
1-2 chili i tynne skiver, eller 1-2 ts sambal oelek
1 ss sukker
1 ts sesamolje
2 ss fiskesaus
En neve hakkede peanøtter
En neve hakket, frisk koriander + ekstra til servering
2-3 vårløk, bruk det grønne og kutt i tynne skiver.
(Den hvite, nederste delen kan du sette i en potte med jord, så vokser det grønne tilbake!)
2 ss kokosolje
2 ss hvitløksolje
2 egg, vispet
1/2 pose bønnespirer (kan sløyfes)
Vil du øke mengden grønnsaker, kan du tilsette noen finsnittede grønnsaker.. Her brukte jeg gulrøtter (julienne) og rødkål i tynne strimler


Legg nudlene i en form, og hell over kokende vann. La stå og mykne mens du forbereder resten.








Lag saus ved å riste sammen limesaft, chili/sambal oelek, sukker, sesamolje og fiskesaus i et glass med lokk.








Gjør klart urter/vårløk, peanøtter og evt strimlede grønnsaker samt vispede egg. Sett til side.










Skjær laksen i tynne skiver. Stek i 1 ss hvitløksolje og 1 ss kokosolje til bitene er gyldne. Sett til side.





Hell vannet av nudlene, og sjekk at de er så myke at de nesten er spiseklare. (Hvis ikke må du gjenta prosessen med kokende vann)

Finn frem en dyp gryte, gjerne en jerngryte, eller en wok. Smelt resten av kokos- og hvitløksoljen på middels varme, og ha i de piskede eggene. Tilsett nudlene, og skyv dem rundt i eggene så de stivner og setter seg på nudlene. Tilsett sausen og bland godt. Tilsett deretter de strimlede grønnsakene, bønnespirer, koriander og vårløk. La det bli gjennomvarmt. Tilsett laks, og servér med litt ekstra limebåter til og koriander på toppen. Jeg pleier å sette frem sambal oelek, lime, fiskesaus og sesamolje på bordet, så kan alle finne sin perfekte kombo.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...