På grovt surdeigsbrød av spelt.. |
Mmmmmm - sjokoladepålegg! |
"Spis så mye junk-food du vil, bare du lager den selv"
Det er like enkelt som det er genialt. Alle som har prøvd å lage pommes frites selv, skjønner at dette trikset fungerer. Det gidder man ikke særlig ofte. Så da jeg på tampen av frokosten her i helgen fikk så skrekkelig lyst på sjokoladepålegg, var det bare å gå igang. Belønningen var formidabel. Som bonus oppfylte dette ennå flere av Pollans leveregler, nummer 5 og 6:
"Hold deg unna produkter som inneholder mer enn 5 ingredienser" og "Hold deg unna produkter som har sukker som en av de tre første ingrediensene"
Det er gøy å se at jeg kan lage sjokoladepålegg med 3-4 ingredienser der Stabburet trenger 8. Kjøpe-nugatti har sukker som første ingrediens, og bare 7 % hasselnøtter. I denne er det 50/50 med hasselnøtter og mørk sjokolade, som har lite sukker tilsatt. Da er det helt innafor. Og ingen klagde på søtsmaken - tvert imot steg jeg for et øyeblikks skyld skyhøyt på popularitetskurven i heimen.
Hjemmelaget sjokonøttepålegg - (melkefritt og lav FODMAP)
Hjemmelaget sjokonøttepålegg - (melkefritt og lav FODMAP)
150 gram hasselnøtter.
150 gram mørk sjokolade, 70% kakao
75 gram kokosolje
1 ts vaniljeekstrakt (kan sløyfes)
Ristede hasselnøtter, med det meste av skallet gnidd av |
Sett ovnen på 150 grader, og rist hasselnøttene i ovnen i ca 20-25 minutter til skallet sprekker og de har blitt lett gyldne. I mellomtiden smelter du kokosoljen over svak varme, og smelter sjokoladen ned i oljen. Rør godt til du har en jevn masse. Ha nøttene over i et rent kjøkkenhåndkle, og gni utenpå så skallet løsner. Kast skallet. Kjør nøttene i kjøkkenmaskin, til de ser ut som peanøttsmør. Tilsett litt av sjokolademassen, og kjør videre så du får en jevn, fin konsistens på alle nøttene. Tilsett resten av sjokoladeblandingen, og kjør til det blir en jevn masse. Ha over på små, rene glass eller bokser med lokk. Sett i kjøleskap til det stivner, ta ut et og ett glass etterhvert som du bruker dem og la stå i romtemperatur så det er smørevillig. Smør tykt på og kos deg.
Obs - hvis du fant denne oppskriften fordi du er på lav FODMAP kosthold, husk at hasselnøtter har mengdebegrensning på ca 15 gram i streng fase. Så spis det på brødskiva, og ikke med skje ;-)
Den ser super god og enkel ut! Gruner allergi er hasselnøtter ikke aktuelle, er det annen type nøtt som kunne passet istede? Takk for at du deler så mye og samtidig lett fordøyelig kunnskap!
ReplyDeleteTusen takk for oppskrift. Og ellers masse god opplysning om ultraprossesert mat og matvareindustrien. Har fått meg mange tankevekker etter jeg begynte å følge deg, etter å ha hørt på podcasten om ultraprossesert mat som Emilie Nereng hadde med deg som gjest. Har vært opptatt av å spise sunt lenge, og lager så mye jeg kan selv, og det å følge deg gjør meg ennå bedre rustet til å velge mat som er bra for kroppen. Så tusen takk for masse god inspirasjon:)
ReplyDeleteMvh Kathrine
Hei. Hva slags sjokolade bruker du? Kjøpte øko sjokolade på butikken 70%, men denne meg tenkte jo ikke over at det er sukker i den.
ReplyDelete