Skip to main content

Urtesalt!


Er du også en sånn som elsker å kjøpe krydderurter til å plante ute? Men som glemmer dem litt så snart de står der i potten eller i kjøkkenhagen? Hver gang jeg ser de flotte urtene som vokser der ute tenker jeg at jeg burde brukt dem mye mer. Nå har jeg funnet ut hvordan jeg kan ta vare på de gode smakene før kulda setter inn og urtene visner - jeg lager urtesalt!  

Urtesalt er ikke noe ny oppfinnelse, og jeg fant mange oppskrifter på nettet jeg lot meg inspirere av. Man kan blande og sette sammen i utallige kombinasjoner, her er det bare fantasien og preferansene som setter grenser. Jeg har foreløpig laget urtesalt av gressløk og av rosmarin, og begge ble like bra. 

Slik gjør du: 

Ha et par gode never av den urten du vil bruke i en kjøkkenmaskin sammen med ca. 2 dl havsalt. Kjør til det blir en godt blandet masse. Det er litt vanskelig å angi nøyaktig mengde urter, for det er ingen fasit her. Jo mer urter, jo sterkere smak. Men om ikke blandingen blir irrgrønn når du har kjørt den i maskinen, har du nok brukt litt lite. 

Spre deretter blandingen på et bakepapir, og sett til tørk i ovnen på 50-60 grader varmluft. Det skal bare tørke, ikke brunes. Det tar en god del timer, litt avhengig av hvor våt saltblandingen blir. Urtesalt med tørrere urter, som rosmarin, blir raskere ferdige enn for eksempel gressløk. 

Når det er helt tørt, har du det tilbake i kjøkkenmaskinen og kjører på nytt til fint, grønt salt.

Bruk urtesaltet på alt som blir bedre med salt. Smaker fantastisk på surdeigsbrød med smør - som tilbehør til supper eller gryter. Dryss på eggerøre, grillet kjøtt, bakt fisk eller på salater - det er bare fantasien som setter grenser. 

Rosmarinsalt på langstekt ribbe av dielam var godt, for å si det forsiktig. Ribbe av dielam fikk jeg via REKO-ringen. 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...