Skip to main content

Sjokoladefondant - lav FODMAP og sjokkerende godt

Fast utenpå og flytende inni - mmmmmmm!
Helt siden jeg fant denne oppskriften i Trond Mois 100 retter og matopplevelser, har sjokoladefondant vært en gjenganger på dessertfronten hos oss. Så lett og raskt å lage (det tar virkelig bare fem minutter), og så godt. Originaloppskriften trengte ikke mye omgjøring for å bli lav FODMAP, jeg har bare byttet ut hvetemel med spelt, men siden hver porsjon her har mindre enn 7 gram mel, hadde det nok bra med hvete også. Jeg tåler i hvert fall fint én sånn til dessert.  

Dette trenger du: (12 små sjokoladefondanter):
125 gram smør
100 gram sukker
150 gram 70 % mørk sjokolade
4 egg
80 gram siktet speltmel

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader. Smelt smøret og sjokoladen på svak varme, og rør inn sukkeret. Ta kjelen av platen, tilsett melet og bland godt. Pass på at blandingen ikke er veldig varm nå (du skal kunne holde på kjelens utside uten å brenne deg), og rør inn ett og ett egg. Ikke fortvil om røren blir kornete halvveis, når alle eggene er rørt inn er den glatt og fin. Fordél røren i 12 små muffinsformer i et muffinsbrett. Så langt, veldig enkelt. Det som ikke er fullt så enkelt, er stekingen. Hvis de steker for lenge, er de ingen sjokoladefondanter lenger. Da er de sjokolademuffins, og det finnes verre ting enn det. Vi steker disse i 12 minutter, og vår ovn er ikke veldig varm. Hvis du vet at ovnen din er varm, må du redusere steketiden. Det du må ser etter er om overflaten har stivnet, for det betyr at det er et stivnet lag rundt, og flytende inni - akkurat slik den skal være. Sett de nystekte fondantene opp-ned på en tallerken, da skal den skli ut av formen. Servér med is eller krem, eller bærcoulis (som egentlig bare er et fancy navn for rørte bær med litt melis i). Portvin eller espresso er digg å drikke til.   

 

Fyll formene nesten fulle

Etter 12 minutter har de stivnet rundt, men er flytende inni
Denne prøven var ikke helt ferdig, men ble gladelig fortært som den var! 
Får du noen til overs, sett dem i en boks i kjøleskapet. De stivner til en fudgy, myk (men ikke flytende) masse inni, og smaker helt nydelig kalde også. Du kan også oppbevare ubrukt røre i mange dager i kjøleskap i en tett boks. 


Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...