Skip to main content

Gulasj - lav FODMAP


En klassiker - nå også i lav FODMAP versjon - med en oppfordring om å bruke noe vilt (og) bedre kjøtt. For du kan lage gulasj av hvilket som helst rødt kjøtt. Lam er godt, storfe er helt greit. Vilt er best. Elg eller rein. Hvorfor det? Fordi vilt er både kulinarisk og ernæringsmessig helt overlegent, og det er miljømessig et mye bedre alternativ enn de andre. Det bør vel være gode grunner nok? Visste du at reinsdyrkjøtt har like mye omega-3 fett som mye sjømat, at det har høyere mineralinnhold enn andre kjøttyper og er like magert som kylling? Hemmeligheten ligger i kostholdet til reinen. Her er det ikke noe soya fra nedhugget regnskog i Brasil. Bare lav og grønne planter. Sånt blir det godt kjøtt av. Godt for både smaksløker og tarmtotter.

Denne suppa er rask å sette i gang, og så lager den seg selv i ovnen mens du gjør noe annet. Belønningen for en smule planlegging og tålmodighet er kjøtt som smelter på tungen, og smaker som er perfekt kokt sammen til en kombinasjon som smaker umiskjennelig av gulasj, bare så mye, mye bedre enn hva du har smakt før..

Gulasj (Ca 4 personer)

Ca 500 gram kjøtt, skåret i terninger
1 ss hvitløksolje
1 ss smør
1 boks hermetiske tomater
Ca 1 liter kraft (lav FODMAP, hjemmelaget eller Touch of Taste)
3 gulrøtter, i terninger
1/4 sellerirot, i terninger
2 ss tomatpuré
2 laurbærblader
Salt og pepper
1 ss eplecidereddik
1 ts sukker

Brun kjøttet i hvitløksolje og smør. Tilsett tomater og kraft og la småkoke i ca 10 minutter. Sett ovnen på 125 grader. Tilsett så gulrøtter, sellerirot, tomatpuré, laurbærblader, litt salt (1/2 ts ca) og pepper, (noen runder med kverna). Det er heller ikke feil med en skvett rødvin oppi. La det hele koke opp så alt er gjennomvarmt, og sett inn i ovnen med lokk på. Nå lager den seg selv. Gi den 3-4 timer. Smak til med salt, pepper, sukker og eplecidereddik. Servér gjerne med persille og surdeigsbrød av spelt.

Vil du heller lage en gryterett og spise den f.eks med ris til, reduserer du bare mengden kraft til 2 dl.


Jeg lager denne i jerngryte, og det er verdt å skaffe seg om du ikke allerede har en sånn. I gamle dager ble mye av maten laget i jerngryter, og jernet som grytene avga under matlagingen bidro med med betydelige mengder jern i kosten. Når man lager mat med noe syre i, slik som denne gulasjen som inneholder både mye tomat og litt eddik, er effekten ennå bedre, siden syren hjelper til å løsne jern fra gryten.

Comments

Popular posts from this blog

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid..

Grovt surdeigbrød av spelt (2 brød, i 1 1/2 liters former)

Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst):

1-2 ss starterkultur
150 gram lunkent vann
150 gram blanding av sammalt og fint speltmel, her bare slump…

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Den seneste mathype - Pulled pork. Direkte oversatt blir det noe sånt som dratt gris eller trekksvin? Låter ikke bra. Forslag mottas med takk. Poenget er nå det at kjøttet skal bake så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre, kylling, okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus, coleslaw og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry, da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under.

Langstekt svinebog

1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo)
2 ts salt
2 ts chipotle chili pulver
2 ts malt cumin
1/2 ts malt kanel
1 ss brunt sukker
2 løk, i tynne skiver
4 fedd hvitløk, i tynne skiver
2,5 dl kraft eller buljong

Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte…

Langstekt kylling - verdt å vente på!

Pleier du å steke en hel kylling på 200 grader i en time? Eller kanskje du ikke kjøper hel kylling i det hele tatt, fordi du ikke vet hva du skal gjøre med den, og fordi oppskrifter sier du må vaske og tørke og binde opp og marinere og bruke steketermometer og så videre og så videre...

Glem alt det der. Prøv i stedet å langsteke kyllingen, det er null jobb og jeg lover deg at du aldri, aldri vil se deg tilbake. Du trenger strengt tatt bare en stor økologisk kylling, en dyp gryte, salt og pepper og en ovn. Også må du ha god tid før maten må være ferdig, men du trenger ikke foreta deg særlig mye.Slik gjør du: Sett ovnen på 125 grader. Klipp opp kyllingpakken, og la kyllingen gli ned i gryta. Pensle med litt olivenolje, salte og pepre, snu den med et par gafler, og gjenta prosedyren på andre siden.

Her kan du selvsagt legge til ulike kombinasjoner av krydder. Cumin, oregano og paprikapulver gir tacosmak. Knuste korianderfrø, cuminfrø og gurkemeie gir indiske toner, og begge disse er ve…