Skip to main content

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart!

For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.  

Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag. 

Ekspress fiskegrateng

2 egg, pisket.
Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver.
2 dl kremfløte
2 dl makaroni
Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks, torsk , hyse, sei..) Skjær i terninger.
1 halv ts salt
Noen runder med pepperkverna
1/2 - 1 ts revet  muskat
1 neve revet Jarlsberg eller parmesan

PS: Fersk fisk er et must her, ellers blir gratengen tørr (fryst fisk slipper masse vann når den tiner). Du kan eventuelt prøve å kompensere med mer fløte.   

Alt i én bolle! Er du like glad i ost som meg, så hiver du oppi litt ekstra her..

Sett ovnen på 200 grader. Visp eggene og fløten sammen med en gaffel. Bland inn purre, salt, krydder, makaroni (ukokt) og fisk. Ha alt over i en liten ildfast form (bør være litt dyp), pass på å dytte makaronien nedi, de bør ikke stikke for mye opp. Dekk med aluminiumsfolie, og bak i ovnen i ca. 20 minutter. Ta av folien, strø på ost og bak videre i ca 20-25 minutter, osten skal bli litt gylden. Ta ut av ovnen, pirk ut en makaroni og sjekk om denne er passe "al dente". I så fall er den ferdig. Hvis ikke, skru av ovnen og la gratengen stå på ettervarmen i 10 minutter til mens du leser ferdig avisen...

Før steking 
Med 1 1/2 oppskrift ble det to lunsjporsjoner også! Disse små glassboksene med tette lokk (Glasslock/IKEA) er geniale.. bare å ta av lokket og varme i mikroen på jobb!

Comments

  1. Lagde denne forrige uke, Marit! Kjempegodt og så smart! Hadde hverken purre eller fløte, men det fungerte med litt finhakket rødløk og creme fraiche blandet med melk. Isteden for makaroni ble det penne, da kokte jeg dem litt først. Tusen takk for fin oppskrift:)

    ReplyDelete
  2. Så bra! Ja, denne er veldig fleksibel. Kan også putte oppi litt grønnsaker, som grønne erter eller paprika, og variere med andre fisketyper. Så lettvint, sunt og godt. Jeg blir så glad når andre bruker oppskriftene mine :-)

    ReplyDelete
  3. Lagde den i dag. Prøvde poste bilde av 'happy customer', men det gikk ikke. Falt i smak hos både Nina og bestefar, tiltross for at den hadde stått litt lenge i ovnen og blitt litt for tørr. Gikk fort å lage!!

    ReplyDelete
  4. Så bra! Ja, det går fort - det er det beste med det hele!

    ReplyDelete
  5. Så kjapp å lage! Hadde bare frossen fisk - så litt tørr - men god allikevel! Denne oppskriften blir nok brukt flere ganger👏🏻

    ReplyDelete
  6. Denne falt i smak hos både meg, mannen og treåringen vår. Jeg hadde oppi litt gulrot og brokkoli i tillegg til masse purre. Som topping hadde jeg Norvegia, parmesan og malte mandler. Helt nydelig! Er i tvil om jeg noen gang kommer til å lage fiskegrateng på "gamlemåten" igjen når dette ble så godt.

    ReplyDelete
  7. Kan retten fryses? Jeg brukte fersk torsk, men det ble ganske tørt. Sto i ovnen i tilsammen 40 min.

    ReplyDelete
  8. Lager denne i dag også. Den har blitt en favoritt hjemme hos meg:) knallgod:)

    ReplyDelete
  9. Denne ble supergod, hadde bare frossenfisk , men ble god likevel.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o