Skip to main content

Supersalat med grønn- og rødkål



I USA har grønnkål blitt en gedigen mat-mote-greie, og alle restauranter med respekt for seg selv har en lekker "kale salad" på menyen. På tide å få hypet den opp litt her også, og selv om hype ofte brukes om noe som er overvurdert, er grønnkålen det stikk motsatte. Totalt undervurdert, og i godt selskap av rødkålen. La meg utbrodere litt om disse grønnsakenes fortreffeligheter! Grønnkål og rødkål er begge propp fulle med vitaminer og mineraler, og inneholder flere titalls mikronæringsstoffer tilsammen. Rene kosttilskuddet! Begge kommer fra samme plantefamilie, kålfamilien, og grønnsaker i denne familien inneholder antioksidanter (glykosinolater) som kan motvirke kreft. Rødkålen inneholder i tilegg en masse antocyaniner, de samme antioksidantene som finnes i blåbær. Nevnte jeg at denne salaten er skikkelig god? Sprø kål, søte rosiner, myke og saftige valnøtter og frisk, syrlig dressing gjør dette til en kombinasjon som kvalifiserer til kveldskos!

Men det stopper ikke der, det er flere fortreffeligheter i salatbollen. Med mindre du har vært i eksil på en øde øy de siste par tiår har du sikkert fått med deg at du har en tarmflora, og at du kan påvirke denne med både pro- og prebiotika. Hva er prebiotika? Det er mat for de gode bakteriene. Hvis de gode bakteriene får nok å spise, vil de formere seg og dominere på bekostning av de andre, mindre gunstige eller direkte sykdomsfremkallende bakteriene. Hva er det som er mat for de sunne bakteriene, da? Det som er sunn mat for oss! Grønnsaker og frukt og helkorn og annen mat som inneholder plantefiber! Komplekse karbohydrater som vi ikke kan bryte ned, men som bakteriene kan. Det er estimert at våre forfedre spiste mellom 80 og 200 gram fiber om dagen. Nå spiser vi i gjennomsnitt 26 gram. Der maten vår har endret seg dramatisk i løpet av de siste tiår, er tarmen vår fortsatt slik den var. Mange forskere mener nå at mange av de sykdommer som plager vår vestlige verden skyldes en ubalanse med vår mikrobielle verden. Grunnlegger av den vanvittig interessante bloggen The human food project, oppsummerer hva vi kan gjøre for å prøve å gjenopprette balansen i blogginnlegget: 5 things you can do for a healthier microbiome in 2013. Her er mitt bidrag til punkt nummer 2. Spis mer planter. Det er dette som er supermat! Mat for hele superorganismen: Menneske og mikrobe.

Oi, se rosiner, mamma!
Supersalat av rød- og grønnkål

1/2 pakke grønnkål, riv bladene av stilken, kutt i tynne striper.
1/4 liten rødkål, kuttet i tynne, tynne skiver
1 liten neve valnøtter
1 -2 ss ristede gresskarkjerner
1 -2 ss rosiner
1 sprut med sitron eller lime
Dressing? En real klunk av denne!

Bland kål med sitron og dressing, og dryss nøtter, frø og rosiner over. Knas, knas, nam, nam!

Comments

  1. This salad looks so refreshing and nutritious!

    I love kale salads, and haven't had one in a long time. Thanks for the inspiration!

    Andrea

    ReplyDelete
  2. Andrea, you must be the only English speaking person who reads my blog. Do you google translate, or just look at the pictures? Enjoy your kale salad, I'm currently in a kale craze. Sooo good!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...