Skip to main content

Pho - vietnamesisk suppe


Vietnam-namnam i en bolle. Her med kjøtt fra oksehaler.
I Vietnam er dette frokost. Like selvfølgelig som det her i landet smøres brødskiver til frokost, blir det slurpet og smattet over en bolle med rykende varm Pho overalt en tidlig vietnamesisk morgen. Det spises også veldig mye Pho i USA, og enhver liten avkrok av en forstad har sin Pho-sjappe. Da vi bodde på andre siden av dammen hadde vi take-away Pho minst en gang i uka. Ingen grunn til å lage dette selv når man har en ekte vietnameser til å levere varene. Bor du i Oslo kan du ta turen ned til Lille Saigon i Bernt Ankersgate eller på Grünerløkka. Her vi bor nå er det litt verre. Heldigvis er det ikke vanskelig å lage! Pho kan lages med alt slags kjøtt, tror jeg, det er ypperlig å bruke rester av biff, kyllingfilét eller svinestek, hva som helst av kjøtt som kan skjæres i tynne skiver. Scampi er også knallgodt, men de skal man jo egentlig ikke spise om man er en ansvarlig forbruker.

Pho er egentlig navnet på risnudlene som er oppi suppa. Hvis du sverger til lav-karbo kan du bruke japanske Shirataki nudler i stedet, noe som har blitt en "hype" i USA siden de visstnok ikke skal inneholde noen kalorier. De kaller dem mirakelnudler, som om det å spise mat uten næringsinnhold er det beste som kan skje? De er laget av vann og en vannløselig fiber fra Konnyaku rot, smaker veldig lite, men har en fin konsistens, og passer ypperlig til Pho. Du finner dem i innvandrerbutikker med mat fra Sørøst-Asia.


Pho (for 2)

Til suppekraften:
1,2 liter kraft, terning er ok.
1 løk i skiver
1 hvitløk i tynne skiver
10 tynne skiver av en ingefærrot
1 ts cuminfrø
1 ts korianderfrø
2 nellikspiker
1 stjerneanis
2 kardemommebelger, gi dem en god klem med skaftet på en kniv så de sprekker litt
1/2 kanelstang
2-3 ts sukker
1-2 ss thailandsk fiskesaus

Bruk en type kraft som matcher kjøttet du skal bruke, evt. kan du alltid bruke grønnsaksbuljong. Ha løk, hvitløk, ingefær og krydder i en kjele sammen med buljongen og kok opp. La småkoke i 10 minutter. Smak til med sukker og fiskesaus. Det skal smake aromatisk, og både av salt og søtt. Sil kraften og hold den rykende varm.

Til suppa:
Nudler; hvis du bruker risnudler (tynne risvervicelli) må du koke disse på forhånd, shiratakinudler er klare til bruk.
Ca 200 gram finskåret (ferdig varmebehandlet) kjøtt av kylling, okse, svin, and eller en god håndfull scampi.
2 vårløk, i tynne ringer
En god neve frisk koriander, grovhakket
En god neve frisk thaibasilikum, grovhakket (gjør hele susen, men kan sløyfes om du ikke får tak i)
1 chili i tynne ringer
1 pose bønnespirer
Lime i båter


Fordél chili, vårløk, nudler, urter og kjøtt på to store suppeboller. Tilsett den varme kraften, bønnespirene og smak til med lime. Hvis du liker det sterkt, kan du ha i litt Sriracha chilisaus. Både pinner og skje er smart, og det er lov å slurpe!

Her er en med kylling. Det er alltid bankers.. 

Comments

  1. Hei! Har du prøvd spirer fra superspirer.no? Kjøpes på f.eks meny.

    ReplyDelete
  2. Hei. Takk for tipset, det skal sjekkes ut!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (...

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o...

Langstekt svinebog aka "Pulled Pork" - svinaktig godt!

Pulled pork er kjøtt som har bakt så lenge at det faller fra hverandre i lange, møre striper. Enten du bruker det ene eller det andre;  kylling , okse, lam eller svin - det blir svinaktig godt, og jeg er en svoren fan av langsteking. Du kan spise dette som en sandwhich i pita brød, med BBQ saus,  coleslaw  og båtpoteter til som på bildet, men det funker også utmerket med annet tilbehør, som for eksempel grønne bønner og sellerirotpuré. Har du rester igjen? Lag en restecurry , da vel! Se fremgangsmåte for lav FODMAP under. Langstekt svinebog 1 svinestek av bog (ca 1 - 1 1/2 kilo) 2 ts salt 2 ts chipotle chili pulver 2 ts malt cumin 1/2 ts malt kanel 1 ss brunt sukker 2 løk, i tynne skiver 4 fedd hvitløk, i tynne skiver 2,5 dl kraft eller buljong Bland alt krydderet og gni steika inn. Legg i kjøleskap over natt. Legg løk og hvitløk i en jerngryte eller stor og dyp ildfast form, hell over kraft, og legg steika oppå. Legg på lokk og sett i ovnen på ...